Diari d'abord

De cara a Barraca (69) els gravats 1.2

b391mixt smallAmb la barraca 391 de la Creu del Galí, el grup de Pedra Seca Ballestar dona per finalitzades les restauracions de barraques amb gravats, ja sigui de dates a les llindes com de creus a l'interior. Les dues barraques datades a la llinda, la no. 295 "1878" de l'Ermengol i la barraca 112 del Victo el Campaner, amb la data de 1861. I des del febrer de 2022 la barraca 308 de la Portalada -també a l'Ermengol- on després d'un munt de vistes per a restaurar-la i després d'apadrinar-la, hi vam descobrir una pedra a l'interior amb el gravat "Jané 1847", i fins i tot és possible que hi posi el dia (11) de finalització de l'obra.
L'abril de 2023 vam trobar-nos que a la llinda de la barraca 179, a La Bosqueta, les falgueres marcides ens descobrien una data inèdita al Principat: 1710, data gravada que segons quina interpretació es faci, podria recular a 1700.  Fins a la data (2023) a Catalunya no s'havien trobat barraques amb una data gravada que fos anterior a 1716.B179 dataAlsol Pequeo                               1710, ara com ara la data més reculada en una barraca de vinya a CATSigui com sigui, sembla que el monocultiu de la vinya podria haver entrat amb força a Catalunya molt abans que no semblava. Amb la barraca "1710" ja són cinc - d'un total de 472 - les barraques datades a Sant Llorenç Savall
I pel que fa a les creus, les restaurades o que estan en bon estat són la barraca 391 del Galí, la 136 del Torrent Micó, la 127 de cal Cames i la 426 de l'Isidre Dalmau.


gravat01
           darrere el rètol de la barraca restaurada no.308, l'angle de la llum ens descobrí un gravat insòlit

Durant el segle XIX la majoria de pagesos, jornalers i bracers no sabien escriure. A banda dels terratinents, fabricants, metges i comerciants, els pagesos no començaran a dur els fills a l'escola fins la segona meitat del segle XIX, i tot i amb això inicialment només ho faran els primogènits. Les dones en quedaran excloses fins el tombant de segle. És per això que en la majoria de documents d'arrendaments, plens de l'ajuntament, actes notarials, herències etc, serà un testimoni lletrat o el secretari de l'ajuntament qui signarà pels pagesos, bo i afegint l'expressió 'por no saber escribir'.
A Sant Llorenç Savall resten tres barraques més amb gravats, en aquest cas en barraques fetes amb volta veritable de maons. Dues les va fer construir a finals del s.XVIII el pagès il·lustrat Pau Agell: la barraca de Les Oliveretes i la barraca del Burc. Existia una tercera barraca datada del mateix propietari a Les Marines, però sembla que la urbanització la va fer desaparèixer. La tercera barraca amb volta veritable pertanyia a Pere Dalmau, i es troba a la finca del Dalmau.

 
                                                           la barraca de la Creu del Galí


La restauració en solitari de la barraca de la Creu del Galí es presentava complicada pel fet que bona part del material font eren uns gresos molts disgregables (fotografia superior). La sort era que la llinda restava intacta. En set sessions matinals vam concloure la barraca, havent-nos trobat en la necessitat de traginar molta pedra i reble dels encontorns.
L'encarregat de vetllar la barraca serà el Ramon Suades, qui també ha fet una important contribució en la localització de barraques d'aquest sector i de la majoria de barraques trobades a la resta del parc.


b391 11 small


b391 1er dia small


b391 2n dia small
 
b391 3r dia small


b391 4rt dia small


b391 5 dia small


b391 6e dia a small


b391 6e dia b small


b391 7 cendres small


b391 7 pan large
 
 


{play}images/stories/mp3/flickr.mp3{/play}

Els comentaris han estat suspesos temporalment.