M'han dit que surt el meu nom als agraïments del nou mapa de l'Alpina de Sant Llorenç del Munt. Primera notícia que tinc. A mi no m'han demanat mai res, la gent de l'editorial Alpina. Tampoc citen cap font, tampoc sé si s'han basat en res que tingui a veure amb aquesta pàgina web. Així que no sé ben bé què m'han d'agraïr. Ni idea. En tot cas me n'alegro que s'hagin plantejat de reeditar el seu mapa.
Per la meva banda i aprofitant l'avinentesa, m'agradaria desagraïr-los tot un seguit de coses que apareixen al nou mapa, també sense que m'ho hagin demanat. A pilota passada.
 
1. perquè publiquen la situació de la cova Regal- Marcet, cavitat d'interès arqueològic que ha estat oficialment espoliada i que encara conserva eines de treball a l'interior? Perquè ho han fet, si fins i tot la pròpia Diputació considera que s'han pogut equivocar en facilitar-ne la situació? Realment és tan important que figuri en un mapa com per desentendre's de les raons que aconsellaven no fer-ne divulgació? Que potser així augmenten les vendes de mapes, encara que sigui a costa del nostre patrimoni?
2. perquè després de més de 40 anys continua apareixent un 'avenc Subils-Godoy' que, a més d'estar sepultat des de l'any 1972, continua estant situat a les quimbambes en el mapa? (el mateix passa amb l'avenc dels Rocs, a Castellar)
3. perquè continuen anomenant cova dels Llimacs a la cova de La Vall?
4. perquè l'avenc de l'Aureli ara n'hi diuen cova?
5. perquè la cova (sempre anomenada balma) de la Porquerissa ara és en un lloc diferent de 'La Porquerissa', també assenyalat al mapa?
6. perque la balma dels Debanadors ara l'anomenen dels 'Abanadors' i no pas 'Venedors' com suggereixen alguns estudiosos?
7. quina és la cova Rossinyol (19) situada molt més avall de la cova de l'Esquirol, al coll de Tanca?
8. perquè el forat dels Ginebrers apareix situat en un lloc a 1/2 km de distància?
9. perquè el cau del Llop no apareix assenyalat a la mateixa llera del torrent de La Riba?
10. perquè la font Trobada i la font del Janot s'han intercanviat el nom al mapa?
11. perquè els avencs de la Muntada ara es diuen de 'Les Muntades'?
12. perquè el forat de Les Fogaroses està situat gairebé a tocar dels camins de sota les Fogaroses?
13. perque els Cauets no estan situats al torrent del Pi Bonic?
14. perquè el turó de Bocs ara es diu el turó del Cabrit i tota la toponímia de les cavitats del lloc ha estat rebatejada, com si obligatòriament una cosa tingués a veure amb l'altra?
15. perque el turó del Pujol ara n'hi diuen Castellot?
16. perquè s'ha canviat la posició de la cova de les Ànimes amb la de les Animetes?
17 perquè s'ha publicat la cova Egara, una de les poques cavitats que encara conserva les formacions mercès a no haver figurat mai en cap mapa?
18 perquè el torrent de l'Ajaguda (Sot de l'Iinfern, Mura) ara es diu torrent de l'Aiguada?
19 perquè la font del Cubell (El Dalmau,Savall) ha mudat de nom i ara es diu de 'la Finestra'?
20 perquè de l'ermita de St Feliuet (Ermengol, Savall) ara n'hem de dir St. Filuet?
21 perquè del torrent de l'avenc de St Jaume ara en diuen torrent de la font de Sant Jaume? (no existeix cap font al lloc amb aquest nom, i sí un avenc)
22. perquè han situat la Creu Vermella (St Llorenç Savall) a les quimbambes? (la creu encara hi és...)
23. perquè han esborrat l'Alzina de l'Espluga (L'Espluga, Mura)?  (encara que morta, l'alzina encara hi és)
24. perquè l'avenc del Pi de les Quatre Besses (no.143) no està aprop de la pista del Pi Monumental sinó al lloc de l'avenc del Xarop (no.144), fent que l'avenc del Xarop estigui aleatòriament en un lloc inventat?
25. A la Vall d'Horta hi ha batejada una carena com la 'carena del Cargol': al segle XX els de cal Cargol no van tenir-hi mai la vinya allí. La tenien més enllà, al cor de Les Oliveres.
26. perquè cal Mesquita (Els fondos, Salallassera) ha estat batejada com can Salvi, nom que no correspon a cap casuc sinó al Mas Riera, prop de St Sebastià de Montmajor...?
27. Perquè...?

Podríem seguir enumerant coses per l'estil, canvis en la toponímia que no s'han pres la molèstia d'explicar i que jo no havia sentit per boca de ningú. Repeteixo, jo no sé exactament de què em donen les gràcies perque pel que fa a mi moltes d'aquestes pífies s'haurien pogut esmenar si hagués existit una petició de col·laboració, però sembla que el negoci de vendre mapes ja no deu rutllar i s'ha acabat convertint en una cursa per veure qui és el primer a publicar novetats, sense que importin les conseqüències. Aquesta és la impressió que fa.
Per la meva banda he de dir que ni tan sols he comprat el mapa. Gràcies? Ben bé, de-RES.

 

Els comentaris han estat suspesos temporalment.