De Cara a Barraca (59)                      Una raresa al Principat


barraca triple del tender 2Feia alguns anys, en Lluís Llorens del Puig de la Balma, ens havia comentat que havia trobat com un curiós  'grup de barraques unides' mentre talava una part de la seva finca. Aleshores nosaltres  encara no havíem desenvolupat un interès massa gran per l'art de la pedra seca. Dos o tres anys més tard en Ramon Suades (Guia Interactiva de Sant Llorenç del Munt) ens notificava la troballa d'una barraca doble al torrent dels Codolosos i vam pensar que es devia tractar de la mateixa barraca que ens havia comentat el Lluís.
Aquest estiu teníem previst amb el Quim Solbas fer una sèrie de sortides pel costat del Puig de la Balma i vam aprofitar per repassar l'estat de la qüestió en matèria de barraques de vinya, trobant que a la guia interactiva la barraca doble que havia localitzat en Ramon Suades no tenia res a veure amb l'indret que feia anys ens havien dit. Com que les nostres sortides finalitzaven al Puig de la Balma bo i prenent unes cerveses ben fresques, en vam parlar novament amb el Lluís, que ens confirmà l'emplaçament d'aquella barraca. Ens hi vam arribar i vam tenir la sort que el cos enfonsat encara sobresortia lleugerament d'un mar d'esbarzers i d'arbres caiguts (fotografia). Com que volíem aprofitar per mesurar-la vam haver de suar la cansalada per accedir a la construcció trobant-nos, per a sorpresa nostra, que era una barraca de vinya de tres cossos adosats: el cos central era pel vinyater i els dos laterals eren pel animals de càrrega. Però el que resultava encara més sorprenent era l'exquisidesa amb la qual fou construïda. Totes les pedres són d'aspecte pla i travades amb absoluta perfecció, el que vol dir que o bé havien estat totes curosament seleccionades, o bé havien estat treballades prèviament, perquè com ja hem dit abastament en aquesta secció, la pedra deltaica de Sant Llorenç és de formes arrodonides i  poc apta per aquest tipus de construcció. L'aspecte general de la barraca és molt bo trobant que, malgrat la vegetació, totes les parets estan en perfecte estat i amb només una de les voltes ensorrades. Hem acordat amb el Grup de pedra seca del CE de Castellar, de fer neteja del lloc i reconstruir en una matinal la volta caiguda. Creiem que aquesta barraca podria tractar-se d'una raresa al Principat*, on a Sant Llorenç Savall (415 barraques) i a Monistrol de Calders (620 barraques) no hi ha documentada cap barraca triple. Revisant les imatges del cd d'en Ramon Suades amb el seu excel·lent treball de prospecció al sectors de Rocafort, Mura i Talamanca tampoc sembla aparent cap barraca d'aquestes característiques.
Si ens va semblar molt encertat el qualificatiu de 'reina de les barraques' donat a la barraca de Lligabosses que trobà en Ramon Suades, crec que ara no seria menys encertat qualificar de 'rei de les barraques' la barraca triple de  la Vinya del Tender, al Puig de la Balma.* A Internet hem  trobat una barraca de tres cossos, dita de La Capona,  a la província de Tarragona.


ENLLAÇOS


{audio autostart}marxapedra.mp3{/audio}

Els comentaris han estat suspesos temporalment.