1/002 Barraca del Pere Dalmau

b267c small

 


PERE DALMAU, 1780

 

INTRODUCCIÓ
 
Barraca de volta autèntica de maons al costat mateix de la pista asfaltada d'accés a la masia del Dalmau. Tot i no tractar-se d'una barraca en pedra seca, la veritat és que respon a les mateixes necessitats que les barraques de vinya, però amb la diferència que aquestes pertanyien als terratinents i no als parcers. Tal i com es llegeix a la llinda gravada, "PERE DALMAU ANI 1780" aleshores el propietari de la casa era en Pere Dalmau, pagès del terme. En el municipi de Sant Llorenç Savall ja només trobem tres d'aquestes característiques construccions amb volta, i les tres tenen inscripcions del sXVIII (una quarta barraca es va perdre en obrir-se la urbanització de Les Marines).
Molta gent ha pensat durant anys que la construcció era una font coberta, tal volta per la mica de forat que s'obre al fons, però en realitat és una barraca, i no gaire lluny encara es pot trobar el dipòsit d'aigua i el xupet.

 


 

SITUACIÓ

 

Passada la cruílla del Daví/Dalmau i pujant per l'asfalt, la barraca de vinya es troba al mateix costat esquerre del camí que porta al Dalmau. La ruta més ràpida per arribar-hi és deixar el vehicle al capdamunt de la urbanització de Les Marines i fer cap el camí que travessa el coll de Palomeres i davalla cap a la Vall de Mur. Aviat trobarem un corriol, una drecera a la nostra esquerra que seguint tot de pedres-fita de propietat travessa la pista del Daví i contínua davallant fins a la llera del torrent de la font del Cubell. Prenem la pista asfaltada cap amunt, com si volguéssim anar a la masia del Dalmau.

 


 

DESCRIPCIÓ
 
Barraca de planta quadrada de dimensions estándards feta amb volta de maons. Les parets són un mix de pedra i maons i a la llinda apareix la inscripció de "Pere Dalmau 1780"(o 1786). La barraca aprofita un ressalt de conglomerat com a fonament i donada l'escassa permeabilitat d'aquest material, el fons de la barraca apareix recobert d'una crosta de calç, fet que probablement ha fet pensar que es tractava d'una font.

 

 


 
CARACTERÍSTIQUES
 
Tipologia- Q4Vm (Quadrada als quatre vents amb volta de maons)
Altura barraca (h) - 1,57m
Amplada barraca (a) - 2,12m
Llargada barraca (ll) - 1,64m
Altura porta (ph) - 1,51m
Amplada porta (ap) - 0,61m
Amplada muntant (am) - 0,56m
Orientació porta - N3 (N-E)
Situació- Obaga, propera al camí.
Llinda- simple amb nom i data gravades
Tapadora - volta veritable de maons

GPS - si

Mapa Ballestar- no
Estat - Excel·lent (E).
Data - 8-9-2012
Apadrinada - no
 

 


 
 
CODI BARRACA
 
 
Conca de la Vall de Mur 1/002
 
Numeració absoluta - 380

 

 
 

 
CROQUIS
 
b267c pere dalmau croquis large
 
 

 

Pere Dalmau contra les pretensions recaptatòries de la marquesa de Sentmenat
Séptimo: que en seguida de las seduciones de Pedro Rius, Magín Rosinyol carpintero, y Joseph Espalter herrero, dijeron en alta y publica voz que cualquier particular del termino que collectasse las rentas de mi principal quedasse advertido que se le quemaría la Casa.
Octavo: Que lo mismo dijo Pedro Dalmau labrador del mismo (término)   

                                                                                                                       Juny de 1782

                                                                                                                                                                                                                            Arxiu família Agell

 


 
 
GALERIA D'IMATGES
 
bdalmau porta int small
 
 
 
 
 
 
 
 

{audio autostart}marxapedra.mp3{/audio}

Els comentaris han estat suspesos temporalment.