B6 11 SmallPot ser sigui casual, però darrerament estem notant una expansió d'orquídies abelleres al voltant de les barraques restaurades. N'és la causa el removiment de terres al voltant de la construcció o que a cada barraca restaurada hi acompanyem una caixa niu experimental?
Podria ser que les barraques restaurades allotgessin algun tipus de moixó concret o d'insecte pol·linitzador d'aquestes plantes? Sabem que el cua-roig és un especialista a colonitzar pedra seca i també algunes cavitats. De barraques ocupades amb nius n'hi un tan per cent elevadíssim. Però no tenim constància que aquest ocell sigui el responsable de pol·linitzar res concret. Només podem constatar aquí una observació i, en tot cas, suggerir una hipòtesi sense gaire valor.

Si voleu veure abelleres visiteu aquests dies la barraca de la vinya de cal Jan. Aplegades amb l'espígol,  hem comptat més de 15 peus d'orquídia groga pel volt de la construcció.
 
B6 8 Small

Comentaris  

#2 xorx 26-04-2017 05:35
Gràcies, Jordi
Em quedo amb lo dels 'claps esclarissats' perquè em penso que és el que més s'avé amb la situació de les barraques restaurades.
Salutacions,
#1 Jordi Sanz 25-04-2017 20:48
Les orquídies em tenen el cor robat. Les de les nostres terres, exceptuant l'amenaçada i gairebé gegant dita sabatetes de la Mare de Deu (Cypripedium calceolum), o la més comuna Barlia robertiana, no aixequen ni un pam de terra. Malgrat tot, que jo sàpiga, la dispersió de les llavors és en totes elles efectuada pel vent. El que volen les abelleres que creixen en pinedes i alzinars de fulla sempiterna, pel que veig jo, són claps esclarissats on la llum pugui arribar a la seva alçària. Llocs molt tupits de matolls no seran favorables a aquestes.

Els comentaris han estat suspesos temporalment.