Recuperat el topònim coll de Daví
(camí ral de Barcelona a Manresa al seu pas per la serra de l'Obac)
Hola Jordi i seguidors,

 

 

M'adreço a vosaltres perquè crec haver recuperat amb tota seguretat un del topònims que generava més dubtes dins del Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l'Obac. Es tracta del coll de Daví. Aquell enigmàtic coll que donava nom al camí ral de Barcelona a Manresa al seu pas per la Serra de l'Obac.


roca salvatge small

Roca Salvatge

 

L'Antoni Ferrando al seu llibre Les Sendes del Bandolers ja deia que no sabia amb exactitud on era el coll de Daví, però al croquis que va elaborar per a il·lustrar el seu recorregut el situava al coll de Correu. Hi ha gent, com la estudiosa en paleografia Yoyes Moreno que, escombrant cap a casa i sense cap document que ho acrediti, el situa al coll de la Morella a tocar dels Hostalets del Daví.coll dav large

 

Jo ara puc dir que el coll de Daví és aquell coll (actualment innominat a tots els mapes) que hi ha 160 metres al nort-oest del collet Estret. Allà on l'antic traçat del camí ral arriba a la seva alçada màxima (als peus del gran Castellsapera) després d'una forta pujada des de la llera de la riera de les Arenes (242 metres de desnivell). Al tríptic que el Parc va publicar sobre l'excursió senyalitzada del Camí Ral anomenaven aquest coll com a coll del Mal Pas del General (ves a saber d'on ho van treure?). Si ens arribem fisicament fins aquest coll veurem que hi ha un pas excavat entre les roques i que a uns pocs metres hi ha un petit cau amb llegenda o història (el Sot de les Unces).


sot de les unces large
 

D'on he tret els documents per arribar a aquesta important conclusió? Doncs són dues fonts d'informació independents en origen i en temps (uns 200 anys):

 

La primera és el llibre Història de la Serra de l'Obac on el Josep Maria Faura ens explica tot el llegat que els seus avantpassats del mas Ubach ha deixat per escrit. Aquí en Faura diu que el coll de Daví és al lloc on jo el situo, i que pren aquest nom perquè a llevant del Castellsapera existí un mas rònec anomenat mas Daví. Aquesta dada pot ser que la conegui molta gent.

 

La segona i definitiva és un mapa del segle XIX on s'il·lustraven les possessions de l'antic marquesat de Castellbell que forma part de 15 pergamins de l'Arxiu de la Corona d'Aragó que l'Ajuntament de Vacarisses ha manat digitalitzar perquè parlen de l'origen del seu municipi. Aquest mapa incloïa, entre d'altres, el terme de Vacarisses tal com avui el coneixem. En ell apareix el traçat del camí ral de Barcelona a Manresa i com al sortir del terme de Vacarisses entre el Castellsapera i el turó de la Carlina apareix el toponim coll de Daví.

 

Espero que la meva troballa toponímica tingui ressó al món excursionista i historiogràfic.


David Hernández HernándezENLLAÇOS

Els comentaris han estat suspesos temporalment.