9-11-13 era roja la pola mediumPortem temps trobant-nos ciclistes, fins a grups de 10 o més, circulant pel camí Ral de Manresa, camí de la Pola i d'altres corriols de menys amplada. Deixe-m'ho clar: el Camí Ral no és una pista forestal i no és permesa la circulació de bicicletes. I voldria deixar clar, abans que algun ciclista amb afany corporatiu vulgui incloure's en el selecte grup dels marginals, que hom era un ferm partidari que els ciclistes tinguessin accés al parc a banda de l'asfalt. Però com sol succeir, alguns volen fer pagar la majoria de ciclistes que sí respecta aquestes normes i, com sol passar, acostumen a ser els menys tolerants i maleducats com el que em va espetar "No t'apartaràs tu, no!". Per a aquest element els vianants haurien de fer un 'cuerpo a tierra' cada cop que ell passés rabent i el més important, ELL NO HA DE BAIXAR MAI DE LA BICICLETA NI ATURAR-SE NI FICAR UN PEU A TERRA. Això de cap de les maneres perquè el penalitzaria de totes totes!
Bé, deixem-nos de romanços. Aquesta és la normativa de circulació de bicicletes/ciclistes pel parc, per si algú va despistat.

Els ciclistes que circulin per la xarxa viària del parc tenen l'obligació de:

·Respectar la preferència dels vianants i evitar causar molèsties.
·Adequar la velocitat a les característiques de la via per evitar les situacions de risc i garantir la seguretat dels vianants, especialment en els llocs més freqüentats.
·Circular només per les vies principals i per totes les pistes forestals i camins de passeig amb una amplada de més de tres metres, en què no estigui expressament prohibit, com senders, rierols, torrents, roquissars, camp a través, camins d'amplada inferior a tres metres i les especialment senyalitzades a l'efecte.
·Per causes justificades, en determinades zones del parc la circulació amb bicicleta es pot restringir temporalment o permanentment.
·Cal seguir sempre la informació i la senyalització que ho estableix.

Dia 6-12-2013  dos ciclistes BTT pel camí Ral de Mura. Un d'ells ha dit que sabia perfectament que no circulava per una pista.

Dia 29-12-2013  Tres ciclistes baixant pel corriol trencacames del Tossal de l'Àliga. Un d'ells ha posat cara de perplexitat en saber que un Parc Natural pogués tenir normatives de cap mena. Quan ha conegut les relatives a la circulació de bicicletes ha deixat clar que 'ell es passava les normatives pel forro' i ha afegit (entre d'altres) que els excursionistes eren 'quatre pringats'...Els comentaris han estat suspesos temporalment.