En bretó el prefix -gui (gwi) vol dir 'vila de'. Els Guillemot venim de la Bretanya, poble agrícola i pescador. Aquell país d'Armòrica que sempre 'resistia l'invasor' és avui francès, i sovint havia estat destí d'emigracions, ràtzies i batalles amb la Gran Bretanya. Breizh és país de llengua i orígens cèltics i també bressol de grans monuments megalítics.
carnac megalitic small

Alineacions de menhirs (Carnac)


D'ençà que vaig estrènyer la mà del Pere Cardona, cap de la colla de Pedra seca de Castellar, que no he pogut explicar d'altra manera la dèria que sento per la pedra sinó és mirant enrere, perquè poques certeses com aquesta he tingut a la vida. Igual com el meu germà Marc que ja de ben petit tenia la dèria de navegar, i solcant el mar encara el trobareu!


saint gonvel small

Saint-Gonvel

Males llengües diuen que alguns Guillemot van exiliar-se de la Bretanya per qüestions relacionades amb religió tals com la guerra dels Hugonots (1562): catòlics contra protestants. Refugiats a la Catalunya Nord encara podem trobar el topònim de l'hameau Guillemot, un nucli dispers de masos al nord oest de Tarascon-sur-Ariège. El 1611 ja trobem un Pere Guillemot, paraire, al Moianès, a Castellterçol: molts anys més tard el Jaume Guillemot, també paraire, apren l'ofici de teixidor i és enviat a estudiar a França (1776). El nexe amb Terrassa i el tèxtil ja és completament directe a partir del primer quart del segle XIX amb el Nicolau i el Joan Guillemot, tots dos provinents de Castellterçol. D'aquesta època també tenim notícia d'un Guillemot prop del tsar de Rússia.

leandre sagrist i maria vil large small

Leandre Sagristà i Maria Vilà, els meus rebesavis.
Aquesta barba torna a estar de moda, Leandre!


Mentrestant a Morbinhan, concretament a Kerdel (Bignan), el 1759 naixia Pierre Guillemot, cap dels chouans contrarevolucionaris conegut com 'el rei de Bignan', partidaris de la monarquia recentment enderrocada (1792) i defensors a ultrança de la religió catòlica. El Pierre Guillemot fou afusellat a la plaça de la Garenne (Vannes) el 1805. Els reis no van tornar mai a França, però la llibertat religiosa fou de les primeres concessions que va fer Napoleó.
A tall de curiositat sabem que a la Bretanya hi ha la corporació de jocs i material informàtic Guillemot, fundada per l'Yves Guillemot, fill de Morbihan. El campió mundial de regates, Marc Guillemot, és fill de Quimper. També coneixem la muntadora de cinema dels directors Jean-Luc Godard i François Truffaut, Agnès Guillemot, casada amb el realitzador de TV Claude Guillemot. De la Borgonya fins i tot hi ha vi amb denominació/domain Guillemot pròpia, i encara un excel·lent  vi Château Guillemot a Saint Emilion, prop de Burdeus. A Cheny, també dins la regió de la Borgonya, hi ha una placa en memòria del maquisard Roland Guillemot.


quimper small
Vannes, la capital de Morbinhan

Alguns Guillemot com els xefs Phillippe i la Carme Guillemot han volat ben lluny i han traspassat el límit sud de Catalunya, i d' Alcanar han baixat fins a Peñíscola. Paga la pena fer-hi parada!


kerlenn pondi rotllana
El meu pare era un fanàtic de les sardanes, però això és un ball bretó anomenat Kerlenn Pondi


Els de casa tenim tots una cosa en comú: sense cap excepció som uns enamorats de Londres. Tal volta el cognom Guillemot provingui dels Wilmot/Willhelm britànics...no ho sabem. Els únics Guillemots que no han parat de creuar el canal de la Mànega han estat les aus migratòries anomenades Guillemot de Troil (Uria aalge) els Guillemots de Brünnich (Uria lomvia), i els Guillemot Noir/à Miroir (Cepphus grylle) que podrien haver estat batejats per un aventurer dels mars de cognom Guillemot. A Califòrnia, al sud de San Francisco, hi ha una illa anomenada Guillemot Island, no sabem si per les aus o per un altre motiu. Per als francesos el nom de les aus és d'origen anglès o escocès. Precisament d'aquestes aus sorgeix el nom del grup pop britànic 'Guillemots' als quals vam anar a escoltar i gaudir en bandada a Barcelona (per cert, la baixista és d'origen basc). De moment però, no hem sabut connectar la nostra genealogia amb la Gran Bretanya si no és viatjant com a turistes...
 
Bones vacances a tots!


guillemot troil

Guillemot de Troil
(Uria aalge){play}images/stories/mp3/gguillemot.mp3{/play}

Comentaris  

#2 xorx 09-11-2019 11:30
Hola Joan,
Segons Rafel Comes el pare de la Dolors Guillemot Oller era el paraire Jaume Guillemot Clapés (regidor a Terrassa, del 1868-1872) casat amb Josepa Oller i Gorina. El matrimoni va tenir dues filles: la Dolors i la Lluïsa. La Lluïsa es va casar amb el metge Salvador Calsina i Bogunyà.
Salutacions,

JGM
#1 Joan Joly Amat 08-11-2019 16:12
Molt interesant!
Q saps d’els Guillemot del Carrer de la Creu Gran 1?Casada la filla amb Joan Fontanals Boada.
Dolors Guillemot i Oller? Qui era el seu pare?
Agrït.

Els comentaris han estat suspesos temporalment.