Diari d'abord

Els avencs-trampa 1.0

Avencs-trampa



Que jo sàpiga, només una vegada  una persona va caure fortuïtament dins un avenc. Tal i com resa el monòlit al costat de l'avenc de Castellsapera,  un 24 de gener de 1960 en Josep Tres i Viladomat, un noi de catorze anys, va caure dins l'avenc mentres jugava. Hi va perdre la vida. Des d'aleshores es van situar tanques al voltant dels avencs més concorreguts i propers a llocs de pas. La resta de casos han tingut a veure amb accidents relacionats amb la pràctica de l'espeleologia.
Avui hem visitat amb el Quim Solbas l'avenc de l'Obaga de Sant Lleïr. Un redimoni d'avenc apartat del camí que sempre ens fa anar d'es-corcoll per trobar-lo. Al fons de l'avenc hi feia ferum de senglar i, com en el cas de l'avenc dels Plans, hi hem trobat el crani d'un petit senglar. Tractant-se de petites cavitats, els senglars  no hi perden la vida amb la caiguda, sinó que moren d'inanició buscant una sortida, llepant les concrecions humides dels fons, peüllant el fang fins a defallir. En el cas de l'avenc dels Plans, les restes senceres del senglar semblaven fossilitzades i aplanades a terra, però sabem que l'animal hi havia caigut en l'intèrval de només un any, l'any que va passar entre les dues visites a la cavitat. El cert és que en èpoques de pluges abundants durant la primavera, el paisatge i la visibilitat a l'entorn de les boques de molts avencs semblen canviar radicalment. Avui, que buscàvem expressament  l'avenc de l'Obaga de Sant Lleïr, l'ha trobat el Quim quan ja era gairebé a sobre. I jo, que en teoria també coneixia el lloc, veient -lo,  he arribat a pensar que podia tractar-se d'un nou avenc que no tenia res a veure amb el què buscàvem. Tot i amb això cal, i mai millor dit, tocar de peus a terra: és molt improbable caure dins un avenc sinó és que, com en el cas dels senglars, un ensurt ens obligués a moure'ns tant de pressa que no veiéssim on fiquem els peus.



foto_portada






{audio autostart}cavalieri.mp3{/audio}

Comentaris  

#4 xorx 12-12-2016 13:19
Llàstima Manel, perquè encara ara busquem un avenc de la Riba de -20m. En Josep Ma. Torras el baixava per Nadal (i perquè l'autobus el deixava aprop!). El darrer cop devia ser a mitjans dels anys seixanta. No s'ha tornat a trobar ni amb l'incendi de 1986, quan es va localitzar el petit avenc (-6m) del turó de la Carlina.
És molt possible que els boscaters que treballaven el bosc cremat l'obstruïssin a posta i ara estigui sepultat.
Salutacions


JGM-caudelguille
#3 MANEL CORTÈS 11-12-2016 19:37
Per la mateixa època vam trobar, pujant de la font de la Riba al Turó de la Carlina fora de camí, i al costat d'un pla de carbonera, un petit forat vertical, impenetrable; pel so de les pedres llençades, jo diria que feia de 15 a 20 de fondària. Lamentablement, no vam informar ningú (no coneixiem cap espeleòleg) i ara em seria del tot impossible localitzar l'indret. Manel.
#2 xorx 07-12-2016 09:36
Gràcies Manel, fins ara constava que s'havia donat a conèixer als espeleòlegs l'any 1987 gràcies al Gabriel Marquès. En Farell de cal Beneto de Mura era qui l'havia informat. En Xavi Badiella publicà la topografia a la sèrie de l'Arxiu 'Els petits avencs de la nostra muntanya XXIII' del CET. Oficialment la cavitat fou explorada per primer cop pel Jaume Claverí i el Joan Boixader (CMT) el mateix any 1987. Té una profunditat de -6m.
Salutacions

JGM-caudelguille
#1 MANEL CORTÈS 06-12-2016 13:06
Sembla que aquest avenc el vam trobar per pura casualitat un 16 d'agost de 1953.Haviem de tornar de Mura a Terrassa amb el cotxe de línia, però aquest anava ple i no hi vam cabre. Vam haver de tornar a peu, pujant per la Costa de la Mata, perdent el camí i seguint mig al dret; va ser llavors quan vam topar amb un petit avenc, un pou de poc més d'un metre de diàmetre i de poca fondària. Havia de ser aquest, perquè no n'hi ha d'altres per aquells verals. El de les Piques és molt diferent.,

Els comentaris han estat suspesos temporalment.