Diari d'abord

De cara a barraca (77) On són les barraques de Vilatersana?

Vilatersana SmallEn el nostre mapa de barraques de vinya de Sant Llorenç Savall (avui amb 440 elements)  hi ha un forat negre centrat al mas de Vilatersana, mas que en l'antigor era conegut per la Torre de la Coma, segurament a causa de trobar-s'hi una 'torre de moros'.
Fins fa ben poc, només podíem comptar una barraca com a possible, la de la Carena Gran. La realitat del paisatge contradiu però, aquesta manca de construccions, especialment en el sector nord de la font de St Miquel, on hi ha un autèntic bocage de pedra seca llorençà. I d'altra banda la realitat de la documentació històrica ens assegurava que el mas tenia fins a 25 parcers!
Si l'any 1854 n'eren 25, on ha quedat el testimoni de les seves barraques?

Abans de pensar en intruccions especials del mas, com ara una prohibició expressa de fer-hi cap aixopluc, o d'una destrucció massiva passada la fil·loxera (només a Vilatersana?), ens vam assegurar que les vinyes i altres cultius propis del mas no fossin d'una extensió aclaparadora però no, eren xifres ben normals equiparables a la resta de masos llorençans: Vilatersana tributava  23 quarteres de sembradures i olivar, més unes modestes 5 quarteres de vinya (més o menys l'extensió per a un sol parcer)... així doncs, l'estesa de marges no havia estat obra del mas. Misteri.
Una altra possibilitat, aquesta més plausible, és que amb el temps la propietat de Vilatersana s'hagués anat dividint. Avui sabem que el 1854 la propietat de Vilatersana (aleshores compartida amb Salallassera per un mateix propietari, l'Adjutori Salallassera) saltava a l'altra riba del Ripoll i feia de frontissa entre les propietats Saladelafont i Genescà, limitant també amb la part superior de l'actual carretera, coneguda amb el nom de la Costa del Rector. Pagesos com ara el Magí Armengol (l'únic que hi tenia més d'un tros), el Joan Parera o el Fermí Puigdomènec àlies 'groc'  tenien les vinyes a frec del Bosc del Mas Vilatersana. En aquesta estreta franja hi tenim controlades 4/5 barraques i avui dia no sabem si aquestes parcel·les encara  pertanyen o no a la propietat de Vilatersana.
Bé, fins aquí ja tindríem trobades 6 barraques, encara en faltarien 15 o més!
 
Vilatersana 1 SmallTambé sabem que Vilatersana allargassava la propietat Ripoll avall, almenys fins la coneguda resclosa de Vilatersana, termenejant amb la propietat dels Roca de Ponsferrer. De moment aquestes terrasses fluvials ens han aportat un casalot més avall del pont de Vilatersana que, efectivament, pertany a la propietat. Però cap més barraca de pedra seca.
Ens falten una quinzena de possibles barraques bo i assumint que no tothom devia tenir-hi una barraca, és clar.
El misteri més gran continua sent l'extensió de marges de pedra seca al nord de la finca, on pensem que s'hauria de trobar el gruix de parcers de Vilatersana. Però actualment, quan et trobes una barraca per la zona saps que ja t'has ficat en terres del Galí o de l'Ermengol, talment com si les barraques fossin fites de propietat.
 
 

Els comentaris han estat suspesos temporalment.