4/005 Barraca de la Carena Gran 1.2


PROP DEL GORG DE VILATERSANA

 
INTRODUCCIÓ

Barraca circular que es trobava en força bon estat de conservació a excepció de la pedra clau, que ja hi mancava els anys seixanta del segle passat. La barraca es troba propera al dit gorg de Vilatersana, un indret per als banyistes amants de les aigües entollades en el curs superior del riu Ripoll, fet que explicaria el bon nombre de deixalles acumulades a l'interior de la construcció i, possiblement també, la retirada de la tapadora. Fins a la data, només s'han trobat dues barraques dins l'actual propietat de Vilatersana.
El parcer d'aquesta barraca podria haver estat el Magí Armengol, espardenyer que el 1836 sabem que vivia al carrer del Raval. Estava casat amb la Teresa Lladó i aleshores tenien tres fills. L'any 1854 dels 25 parcers censats a Vilatersana, el Magí era l'únic que hi tenia tres trossos que, en total, sumaven 10 quarteres i 10 quartans de terres, algunes de les quals prop del riu.
 

 

SITUACIÓ

A l'estribació sud de la Carena Gran. Per arribar-hi cal seguir el camí veïnal de Monistrol. Primer travessarem el pont de les Conques (PR-145) seguint pel vessant hidrogràfic esquerre del Ripoll, i més endavant travessant el restaurat pont de pedra seca sobre el Torrent Bo. Deixem a l'esquerra sengles trencalls que van a la llera del riu. Pugem per un antic tram empedrat i finalment desembocarem al revolt de la pista que porta a les cases de Vilatersana i Ermengol. Nosaltres la seguirem per la nostra esquerra, davallant com si anéssim al pont que travessa el Ripoll en aquest punt. Abans de creuar el pont a la nostra dreta trobem un corriol que es manté al vessant hidrogràfic esquerre del Ripoll i en pocs metres travessa el torrent de la font de Sant Miquel per remuntar pel llom de la Carena Gran. Trobarem una cruïlla: el trencall a la dreta  porta a la font de St. Miquel, nosaltres prendrem el de l'esquerra. En pocs metres el camí revolta una esplanada axaragallada al capdamunt de la qual hi ha la barraca. Si seguim el camí aniríem a trobar la font de Cal Llogari, l'origen del riu Ripoll.

 


 

DESCRIPCIÓ

La barraca de la Carena Gran constitueix un dels escassos exemples de construcció amb doble llinda a Sant Llorenç Savall. Malgrat la poca qualitat dels gresos, destaca el bon gruix i l'encaix de les pedres, sobretot a l'interior. El passadís d'entrada ens marca el gruix de les parets: 0,90m! És probable que la llinda doble encabís l'espai per a un cocó interiorLa rehabilitació de la barraca començà amb una bona estassada al voltant de la construcció i en el progressiu tancament de la coberta, tasques que es van dur a terme al llarg de vuit matinals, entre el juny i l'agost de 2017.

 


 

CARACTERÍSTIQUES
 
Tipologia- C4V (Circular als quatre vents) 8 Filades
Altura barraca (h) - 2,02m
Amplada barraca (a) - 1,70m
Llargada barraca (ll) - 1,70m
Altura porta (ph) - 1,02m
Amplada porta (ap) - 0,49m
Amplada muntant (am) - 0,90m
Orientació porta - N212 (S-W)
Situació- Solei, propera al camí i a un xaragall.
Llinda- doble
Tapadora - simple
Objectes - sutge,  possible cocó pel menjar, brossa (retirada), pot de registre.
GPS - si
Mapa Ballestar- si
Estat - Restaurada (R) entre els mesos de juny i agost de 2017
Data - 17-07-2017
 

 
CODI BARRACA
 
Conca de Vilatersana 4/005
Numeració absoluta - 236

 

 

 

CROQUIS

b236 croquis medium
 

 
 

MAGÍ ARMENGOL HA DE SER ELIMINAT


El Ayuntamiento.
 
Los infrascritos vecinos y electores de este municipio á V.S. atentamente exponen. Que en vista de las equivocaciones de las listas electorales expuestas al publico con arreglo á lo dispuesto de la ley de 16. de los corrientes, debemos llamar la atención del municipio sobre aquellas, para su rectificación á fin de evitar sospechas que puedan falsear las elecciones.
Con las listas electorales  figuran como electores los veintiuno sujetos muertos que son los siguientes: Magin Armengol, Andres Camprubi, Lorenzo Clapes, Melchor Clusella, Melchor Clusella (repetit), Gabriel Daví, Lorenzo Daví, Pedro Daví, Miguel Farell, Juan Genesca Guitart, Jose Oliver, Juan Puigdomenech, Juan Riera y Serra, Pedro Serra, Jose Sola y Solegibert, Jose Torras y Daví, Francisco Turull,Domingo Valls, Francisco Bilatarsana, Jose Bilatarsana y Vicente Torraspalla.
Y es tan indispensable la eliminacion de tales sujetos de las listas electorales, cuanto que la continuacion de la mayor parte de los mismos como electores implica la falsedad del empadronamiento  mandado formar por el Decreto de 31 de julio del año pasado;y que formó ese ayuntamiento,figuraban tambien como electores varios sujetos que fueron vecinos de esta Villa y se hallan domiciliados en otras localidades (...)
En meritos de lo expuesto, de lo ordenado en las leyes de 16. del corriente mes, reformando lo municipal y acordando la renovación de los ayuntamientos del Reino y de lo prevenido en la de 20. de agosto de 1870.
Al ayuntamiento pedimos que teniendo por presentado esta instancia, se sirva acordar la exclusion de las listas electorales de los sujetos fallecidos y domiciliados fuera de esta villa, que figuran como electores entre los cuales se encuentran los nombrados anteriormente y la inclusión de dichas listas de los vecinos anteriormente relacionados, injustamente excluidos de las mismas;
libra recibo de esta instancia y comunicarles el acuerdo que se adoptase. Precede en justicia que instamos
S. L. Saball, 27 de diciembre de 1876

                                                                      (firma) Antonio Gros

A ruego y presencia de mi señor padre José Roca Vidal (firma)

                                                                     (firma) Isidro Soldevila


Arxiu Històric Municipal de Sant Llorenç SavallGALERIA D'IMATGES

 


 LLINDAR AMB SUTGE
 

 
b236 7 small


TANCAMENT DE LA VOLTA
 
 
B286 tancamentvolta Small
                                                   

REBLANT LA PEDRA CLAU, EL "RÍPIU"


B236 reblecoberta Small

CENDRES


B236 cendra Small


ACTE INAUGURAL


B236 inauguracio Small

EL PADRÍ DE LA BARRACA DE VINYA


B236 padr Small


 

{audio autostart}marxapedra.mp3{/audio}

Comentaris  

#1 Pot de Registre 236 22-08-2019 18:15
Hem vingut a la font i ens hem trobat una caseta molt xula.
Gràcies!

(2 signatures)

6-4-2019

Els comentaris han estat suspesos temporalment.