Diari d'abord

De cara a Barraca (65) Apadrinament 1.0

La barraca no.198 de Les Blades ( La Serra, Sant Llorenç Savall ) estava ensorrada a nivell de la llinda en amunt, i li mancava bona part dels contraforts .

b198 de les blades composici large


El Grup de Pedra Seca Ballestar, amb el sr Jesus Ballestar al capdavant ha trigat cinc mesos a restaurar-la. Cinc matinals del darrer diumenge de cada mes.
Cal pensar que l'obertura d'una pista de desboscament podria haver estat la causa de l'enrunament, donat que bona part de la barraca estava colgada de terra pel costat de la pista. Ha calgut tallar un pi que era a frec de la barraca i les habituals tasques d'estassada, desempedregament i reconstrucció, així com enllaçar aquesta construcció amb la barraca del Pi Blanc bo i desbrossant un corriol que aprofita gran part de l'antiga pista de desboscament.

b198 set 2013 desempedrar small
En poc més de 4 mesos els lliris blaus replantats a la closca de la barraca ja han florit, senyal que el lloc era idoni. També hi han fet diversos nius d'ocells a l'interior i una sargantana ha redescobert el lloc.
Mentre restauràvem la barraca hi va haver temps per fer alguna exploració pels volts que va donar com a resultat la descoberta de la mare de les Blades (fotografia) que brotaven per la zona. Un senyor arbre.
Al final de tot, la inauguració i l'apadrinament de la barraca.b198 blada mare large
 
La Blada mare

 

 

APADRINAMENT

 

 

L'apadrinament consisteix en fer-se càrrec d'una barraca i els seus accesos amb el compromís de visitar la barraca almenys un cop a l'any, comprovar que la construcció es mantingui en bon estat i avisar de qualsevol desperfecte que hagi pogut passar . Si es porten tissores de podar, a banda de netejar l'accés, convé evitar que creixi cap mena d'arbre a la volta o a menys d'un/dos metres del perímetre de la construcció. Tal i com explicàvem aquí, tampoc és convenient que arrelin romanins, estepes ni brucs a la volta i, si pot ser, tampoc a menys d'un metre de la construcció. Per testimonis orals es calcula que cada any cal abocar dos cabassos de terra damunt la coberta, donat que amb els anys aquesta es va escolant lentament. El cuidador/nou rabassaire també pot personalitzar allò que cregui que pugui millorar i fer més atractiu el lloc, sempre que es respecti i no comprometi l'estructura original. Cada barraca és un món amb el seu propi veïnatge natural que s'ha de procurar respectar.
Tant si està en bones condicions com si no, al terme hi han 350 barraques sense apadrinar. Si algú de vosaltres està interessat en el nostre projecte de recuperació i valora apadrinar una barraca us en podem 'adjudicar' una. Encara sou a temps de triar el vostre indret preferit!
Si no assignéssim un cuidador, la nostra labor de restauració no tindria massa sentit. L'abandonament dels conreus també va suposar l'abandó i la fi del manteniment d'aquestes construccions rurals. L'apadrinament també és una fòrmula per a que individualment revaloritzem el paisatge que ens envolta i l'oferim a tot aquell que vulgui visitar-lo. Un paisatge que és un privilegi tenir ben aprop.

EL PROCÉS


b198 00 estat inicial 2010


b198 2010 pedra a dins small


b198 juny 2013  ballestar small

b198 juny 2013 desenterrant small

b198 set 2013 buidatge interior small

b198 oct 2013 primeres filades

b198 oct 2013 primeres filades 3 small

b198 nov2013 quasitancament small

b198 nov2013 tallada pi small

b198 nov 2013 pi tallat a trocets small

b198 des2013 cendra small

b198 des2013 lliris small

b198 lliris florits small

b198 des2013 entrada small

b198 des2013 small

b198 oct 2013 primeres filades 2 small

b198 marge final small

b198 groc blada
 
{play}images/stories/mp3/marxapedra.mp3{/play}

Els comentaris han estat suspesos temporalment.