Diari d'abord

De cara a Barraca (45) Males Herbes

De cara a Barraca (45)                                Males Herbes


b155 estassada small
 
Ara que hem encetat la secció de barraques potser fóra bo aprofitar per comentar que en la recerca de les barraques no ens hem limitat a trobar-les i a documentar-les sinó que en el 90% hem aprofitat per lliurar-les de les 'males herbes' i incipients arbres que hi creixen massa aprop, fent-hi una mica de neteja. En alguns casos també hem situat algunes pedres per evitar un enrunament imminent. En qualsevol cas, si heu decidit seguir els itineraris que us anem proposant, potser fóra una bona idea que duguéssiu unes tisores de podar i aprofitar la caminada per insistir en la tasca de neteja. I com que no totes les herbes són perjudicials per a les barraques, us fem cinc cèntims del que hem pogut veure sobre el terreny.
 

 
MALES HERBES
 

1. En primer lloc tenim la presència d'arbres a menys de dos metres d'una barraca: tant el creixement de les arrels com el propi desenvolupament de l'arbre són capaços de desplaçar parts vitals de la construcció, a més del risc que en pot suposar la seva caiguda o d'alguna de les branques p.e. carregades de neu o bé després d'un incendi. En general aquest 'perímetre de seguretat' es pot veure ampliat depenent de la situació i estat de l'arbre en qüestió. En el cas de petits plançons d'alzines, és fins i tot recomanable intentar-ne el transplantament per contribuir a tornar a equilibrar la presència d'aquest rei dels arbres als nostres boscos.

2. Roldors, probablement la planta-matoll més mortífera i que major nombre de baixes ha infringit a les barraques. La seva capacitat de rebrot i la seva especial predilecció per travessar esquerdes, fan que juntament amb un creixement ràpid del seu tronc, sigui el botxí número 1 de les barraques.

2. Llentiscle, tot i que menys freqüent que el roldor, aquest arbust pot arribar a desenvolupar troncs de la mida d'un petit arbre. El fet que la seva espessa i esponerosa capçada es desenvolupi arran de terra, ha propiciat que en alguns casos les barraques que es trobaven a frec tinguin l'aspecte d'haver 'explosionat' i en resulti gairebé impossible la seva re-localització

 

. b158 6 genesca arbre small

3. Càdecs, brucs, estepes i romanins: especialment nefasta és la seva presència a la coberta de la barraca, on arriben a desenvolupar arrels tan profundes que poden provocar fractures a la volta per on acaba filtrant aigua, llum i terra de la coberta.

4. En barraques enrunades és fàcil trobar un interior farcit d'esbarzers, que s'hi han desenvolupat mercès la humitat i retenció d'aigües dins els paraments. Els esbarzers, grans colonitzadors de fractures i esquerdes en edificacions, solen rubricar el desenrunament final d'aquestes construccions. Pel que fa les heures, provats paràsits i ofegadors d'arbres, tot i que presents en algunes construccions, no ha quedat clara la seva contribució en l'enrunament de cap barraca i per contra, quan no és abundant, han afegit un toc 'artístic' en algunes d'elles tal com s'utilitzen a propòsit en algunes façanes i patis de cases.
En qualsevol dels casos descrits, no és bo retirar la vegetació tibant-la d'arrel, perquè el que probablement aconseguirem és esllavissar la barraca. Cal sempre tallar amb tisores, podalls o xerracs.
Per contra són especialment indicats a les nostres contrades els lliris i derivats, fàcilment transplantables i que amb els seus bulbs de creixement superficial no malmeten la coberta de terra i ajuden a mantenir-la cohesionada. Altres plantes benefactores que hi creixen espontàniament són el crespinell, la farigola, el marcet, les falgueres i altres plantes d'arrelament superficial. Pels llocs humits i obacs, les voltes també es poden cobrir amb molsa amb una funció impermeabilitzant ben eficaç.

 

 

 

{play}images/stories/mp3/marxapedra.mp3{/play}

Els comentaris han estat suspesos temporalment.