Diari d'abord

ELS TUPPERS CANCERÍGENS

El menjar congelat o cuinat en recipients plàstics pot provocar càncer. Així de contundent ho afirmava la doctora Ana Vila a la popular la revista Mía*. tupper smallOstres!-vaig pensar jo, si avui dia tothom va amb els tuppers amunt i avall i la revista 'Science' encara no s'ha pronunciat sobre el tema ... a veure si tot acabarà com el tabac, que de primer era la panotxa i després ha acabat matant i perjudicant 'seriamente la salud'.
Fa més d'un mes vaig escriure a dos fabricants de tuppers. Avui a dos quarts de deu del matí rebia una trucada del director de la fàbrica dels tuppers marca Bosque Verde (Mercadona) per assegurar-me que efectivament al mercat hi ha plàstics barats que amb la temperatura desprenen dioxines i que poden arribar a interaccionar amb els aliments, però que no és el cas dels seus recipients que acompleixen amb tots els requisits legals, que són una marca consolidada amb grans superfícies i que no es poden permetre el luxe de jugar amb la salut de la gent etc. L'altra marca de tuppers a qui també vaig escriure farà cosa d'un mes, Curver, encara és hora que contesti: està molt bé tenir una web amb aires plasti-ecològics i penjar-hi un cartellet de "atenció al consumidor", però fa tota la impressió que algunes empreses més aviat diuen "atenció al consumidor, fugim!". He convidat al representant del fabricant de tuppers de Bosque Verde, el sr. Diego Mateu, a contestar a la dra. Vila a través de la mateixa revista, si és que trobava que la doctora generalitzava massa i espantava l'aviram. M'ha dit que Mercadona estudiava donar una resposta a la mateixa revista per evitar malentesos.
Un altre dubte que tenia era el fet que els tuppers Bosque Verde especifiquen que es poden fer servir per ficar-hi menjar, per fer servir al microones....però NO per cuinar (?). A mi això em semblava una mica contradictori, perquè el microones també serveix per cuinar i per pre-cuinats etc. El sr. Mateu m'ha dit que aquest avís era per evitar que els tuppers es fiquessin directament dins els forn ó damunt la vitroceràmica, com s'havia donat el cas, però que no hi havia cap problema amb el seu ús amb el microones. L'he trobada una mica bèstia, aquesta explicació. En fi, jo continuaré congelant i descongelant menjar en tuppers perquè això de ficar recipients de vidre (amb tapadora de, plàstic?) dins el congelador com recomana la doctora, no m'acaba de fer el pes. Ara bé, per molt que diguin, jo miraria de no reescalfar ni cuinar gairebé res amb plàstic, no fos cas que s'empelti amb el menjar.

 

VILA JOYA, Ana. Revista Mía. Novembre de 2008. p.38. "¿El plástico perjudica a los alimentos?".
 

 
ENLLAÇOS
 

Els comentaris han estat suspesos temporalment.