Diari d'abord

Arbres Singulars (9) l'Alzina de l'Espluga

 
Arbres Singulars (9)        l'Alzina de l'Espluga


alzina de lespluga by q. solba_0001 medium

En Quim Solbas fou la primera persona que referencià aquest arbre monumental
(fotografia) situat a les feixes de la balma de l'Espluga. Era el 3 de febrer de 1996 i pocs indicis es tenien que l'alzina patís cap malúria. El 2 de febrer de 2005, nou anys més tard, el Quim i el Jacint Cuyàs van descobrir que l'arbre estava completament nu de fulles, com si ja hagués donat tots els fruits que podia donar en els llargs anys que li va tocar  viure. I avui és el que podem contemplar, un fornit esquelet amb un tronc central d'uns 2,86m de diàmetre amb cinc besses harmoniosament distribuïdes, que ens donen una idea força precisa de la bellesa del que fou aquesta alzina. Als volts de l'alzina, amb la distancia degudament respectada pels arbres veïns, s'hi van trobant les restes que poc a poc van sent dipositades al ritme i a la voluntat del gegant de la contrada. Curiosament sembla que la mort de l'alzina coincidí en el temps amb la mort del més conegut i veí roure de l'Espluga, del qual avui no en resta més que una soca molt malmesa.
En Quim Solbas comunicà la presència de l'arbre a l'editorial dels clàssics mapes Alpina. L'edició de l'any 2003 recollia amb encert la  ubicació de l'arbre, situat a l'estrep sud del carener de l'Espluga, entre marges d'antics conreus. A la següent edició del mapa ja no hi apareixia l'alzina.
Per trobar l'arbre cal seguir el llom carener del turó de l'Espluga fins a  les ruïnes d'una possible barraca de vinya i sortir per la nostra esquerra, ben bé perpendiculars a l'antigot.


alzina de lespluga  detall small

{audio autostart}pavana.mp3{/audio}

Els comentaris han estat suspesos temporalment.