Diari d'abord

De cara a Barraca (54) Estats de conservació

La barraca de la Roca del Pare Albert, estats de conservació


b68c smallRamon Suades localitzà a l'estiu d'aquest mateix any 2012 una barraca datada a la llinda, dins la propietat de l'Ermengol (Sant Llorenç Savall). Una barraca completament sencera (foto adjunta), conservant fins i tot la terra de la coberta. Això sí, sense restes de voladís per enlloc. Tenint en compte que ja portem trobades més de 400 barraques de vinya dins el terme de Savall, cada cop que se'n troba una de nova i sencera, es produeix una festa equiparable a la d'una restauració. Quan vaig anar a trobar aquesta nova joia de l'arquitectura rural, vaig topar-me amb una altra barraca inèdita, a pocs metres. Darrere una jove rebrotada d'olivera ( el carener s'anomena de Les Oliveretes) en terrenys cremats, hi havia una barraca engolida per la vegetació postincendi, la barraca que anomenem de la Roca del Pare Albert. Una barraca que pel seu estat de conservació resultava una mica inaudita: conservava tant la llinda com la pedra clau de la volta, però tenia un quart de volta ensorrat. La nostra classificació de les barraques segons l'estat de conservació és la següent:
1. Excel·lent, Restaurada (E/R). Barraca en molt bon estat de conservació. La barraca pot ser que només requereixi de més terra a la coberta i/o ser desbrossada.
2. BO (B). La barraca conserva la llinda i la volta intactes. Aprimament de paraments, manca de terra  a la coberta, colgada de vegetació etc,
3. DOLENT (D). La barraca només conserva en bon estat o bé la llinda o bé la clau de volta. Estat general molt precari.
4. ATERRADA (A). La barraca ha perdut la llinda i també la clau de volta. Tan sols conserva la forma en planta i en alguns casos fins i tot en manquen trams.
5. PERDUDA (P). O bé la barraca no es localitza o bé fou desmantellada (decisions dels propietaris, urbanitzacions, pedra reutilitzada per a construcció etc). Només tenim informació oral o documental de la seva existència.
La barraca de la roca del Pare Albert estava a mig camí entre un estat Dolent i a un pas de ser Aterrada. Durant aquest estiu i en diverses jornades es va desbrossar l'entorn, es va recuperar la pedra enterrada. Es va pujar el marge esllavissat sobre el que la barraca es recolzava i, com en un trencaclosques, es va anar tancant la volta al voltant de la pedra clau que s'aguantava, com es sol dir, 'per la quietud'. Més avall podeu veure una mica el procés d'aquesta primera barraca restaurada en terrenys de l'Ermengol, un dels principals indrets amb major concentració de barraques de vinya del terme de Sant Llorenç Savall. Per finalitzar la barraca, a banda de celebrar-ho d'alguna manera, sempre anomenem un cuidador. Aquesta persona pren el compromís personal de visitar la barraca com a mínim un cop l'any, per assegurar el bon estat de la barraca, l'accés, l'entorn lliure de vegetació incompatible i de revisar l'estat de la coberta de terra. Si no ho fessim així estaríem oblidant que la principal causa de la desaparició d'aquests monuments rurals fou el seu abandonament.
 
b68d 0 small
 
 
b68d 2 small
 
 
b68d 3 small
 
b68d 3b small
 
b68d 4 small
 
b68d 5a small
 
 
b68d 5b small
 
b68d 6 small
 
 
b68d 7 small
 
 
b68d 8 pare albert small
 
b68d 9 small
 
b68d 9b small
 
b68d 91 small
 
b68d 92 small
 
 
b68d 93 small
 
 
 
 
 
{play}images/stories/mp3/marxapedra.mp3{/play}
 

Els comentaris han estat suspesos temporalment.