Diari d'abord

Espeleopringuer i l'avenc de les Pedres

Espeleopringuer a la recerca de l'avenc de les Pedres

 
espeleopringuers in actionL'avenc de les Pedres o de la Font del Roure, és un altre avenc enterrat o destruït. La diferència amb l'avenc Subils-Godoy és que aquest cop fou la intervenció humana a la pedrera de can Sallent (Castellar del Vallès) la responsable de la seva desaparició, juntament amb l'avenc de can Sallent o de l'Escaleta (-28m). En el seu lloc han quedat unes instal·lacions abandonades i un immens cràter que avui una altra empresa es dedica a reomplir amb runes... o amb alguna altra cosa que necessiti respiradors com aquest. Oleguer Escolà (ERE-CEC) va ser dels darrers a testimoniar l'existència d'aquestes cavitats (anys seixant i setanta) i el primer a certificar-ne la defunció (1980), tot i que no sabem del cert si ho va comprovar in situ o bé li va ser comunicada per tercers. L'avenc de les Pedres era un avenc habitual dels primers cursets de la SIS (any 1972, fotografia de l'Arxiu de S. Vives). Com es pot veure, l'avenc quedava en un indret atapeït de bardisses.
La descripció del lloc fa esment d'un torrent anomenat de La Pedrera, tributari del principal. El camí que aleshores seguien creuava aquesta llera i s'havia de deixar per embardissar-se tàlveg  amunt, on es trobava l'avenc. Doncs bé, d'aquest torrent només en resten 200 metres de capçalera, escapçada per una pista ampla per a  l'explotació i avui abandonada. El torrent fou meticulosament inspeccionat pels castellarencs Mañosa i Navarro, com a treball previ a la jornada d'Espeleopringuer. Per sota la pista ja no queda rastre del camí que seguia l'aigua i només resten un seguit de terraplens artificials. De la descripció de l'Escolà avui tampoc queden vestigis d'unes petites construccions al peu de la pedrera i uns túnels de càrrega de camions que eren tot just a 30 metres de desnivell per sota l'avenc. Per la resta de descripcions facilitades, podria existir la remota possibilitat que l'avenc o el que en pogués quedar estigués sepultat sota la pista mateix, on sembla que s'hauria d'ubicar la cavitat. Tanmateix el mateix Oleguer Escolà sentencià en un article publicat al butlletí del SEAC (avui CEC, Centre Excursionista de Castellar): DESPRÉS DE MILIONS D'ANYS D'EXISTÈNCIA LA NOSTRA GENERACIÓ HA ESTAT L'ENCARREGADA DE DESTRUIR DUES DE LES MÉS BONIQUES CAVITATS SUBTERRÀNIES DE CASTELLAR.  A PARTIR DE 1974, LES BARRINADES I EXCAVADORES ES CUIDEN DE POSAR FI A LA LLARGA EXISTÈNCIA DE LES DUES CAVITATS.
Possiblement la mateixa marca d'explosius que permeteren sengles desobstruccions per a ser explorades, fou també l'encarregada de fer desaparèixer les cavitats, deixant un espai buit de calcàries (fotografia, El Girabau).
 
 
NOTA- qualsevol testimoni de la desaparició d'aquests dos avencs i/o fotografies dels mateixos seran benvinguts per ser publicats en aquest mateix lloc.
 
 

 
 
BIBLIOGRAFIA
 
 
ESCOLÀ, Oleguer. Avenc de la Font del roure o de Les Pedres. Can Sallent (Castellar del Vallès). EXPLORACIONS (ECG Espeleo Club de Gràcia) no. 5. 1981
 
 
ESCOLÀ, Oleguer. L'avenc de Can Sallent i l'avenc de Les Pedres. Butlletí SEAC no. 327. Nov 1984.
 
 
SIS. 1969-1989 20 Anys de la Secció d'Investigacions Subterrànies del Centre Excursionista de Terrassa. Juliol 1990. 
 
{audio autostart}cavalieri.mp3{/audio}

Els comentaris han estat suspesos temporalment.