Diari d'abord

El Nas Ratat i el tresor de la Torrota

torrota smallLa torrota de l'Obac és una torre de guaita medieval de planta rectangular, que s'alça dalt d'un cingle de la serra Llarga, a 800 metres d'altitud en el terme de Terrassa.
Segons la llegenda, la inexpugnable torrota estava comunicada per un túnel amb la torre circular que hi ha al cingle Gran, prop del nucli de Vacarisses. En els temps de les guerres carlines, una nit de febrer, sota un terrible temporal de vent i calamarsa, venien de l'hostal de La Barata pel camí ral un militar carlí amb el seu asssistent i una mula carregada amb més de tres quintars en monedes d'or. Van arribar a la Torrota. Sense que ningú els veiés van entrar al túnel i allà, posant Déu per testimoni, van amagar tot l'or que duien prometent no revelar-ne mai el secret.
Però l'endemà al matí, de retorn cap a La Barata, uns soldats amagats a peu del camí ral els van enxampar. El capitost va ser afusellat allà mateix i l'assistent va ser portat pres a Ceuta. Des de la presó l'home va veure com, a mesura que passaven els anys, les seves esperances de gaudir d'aquell tresor que havien amagat a la torrota de l'Obac s'anaven esvaint a poc a poc. Quan ja havia perdut totes les esperances, va explicar el seu secret a un lladregot de Terrassa conegut per Nas Ratat, amb qui compartia presidi. nas ratat
Quan el Nas Ratat va ser lliure, va tornar de seguida a la seva terra per donar gràcies al Senyor. I en arribar a Terrassa va anar a trobar el seu amic Guixé perquè l'ajudés a buscar el tresor de la torrota. Però, després de regirar-ho tot i de mirar per totarreu, no van trobar res de res. Cansats ja de buscar, en Nas Ratat i en Guixé se'n van haver de tornar desanimats i amb les mans buides cap a Terrassa.
Encara avui el tresor continua intacte en algun lloc de la Torrota. i per trobar-lo cal anar-hi a trenc d'alba i alçar la trapa que en Nas Ratat i en Guixé no van saber veure. Els primers rajos de sol faran brillar aleshores totes les monedes d'or que encara allà hi ha amagades.
 
Text de Narcís Serrat i Comerma.
Dibuix d'Elisa Arguilé.
 
pròximament- el cau del Nas Ratat. Una trapa difícil d'alçar...
 

 
Bibliografia-
Trencaclosques de Sant Llorenç del Munt i Serra de l'Obac. Narcís Serrat i Comerma.
 
 
{audio autostart}pavana.mp3{/audio}
 
 
 
 
 
 

Els comentaris han estat suspesos temporalment.