Diari d'abord

De cara a barraca (16) barraca del Victo el campaner

De cara a Barraca (16)    la barraca del Victo 'el campaner, 1861'

 
victo campaner
 
Si els de Castellar tenen una barraca del Victo, 'l'acomodador del cinema', els de Sant Llorenç Savall no podien ser menys, i també tenen una barraca de Vinya d'un Victo anomenat 'el campaner'. En Victo vivia a la plaça Major de Sant Llorenç Savall i com ja us podíeu imaginar, era l'encarregat de fer sonar les campanes de l'església del poble, quan les noves tecnologies automatitzadores no existien encara. I pel què es veu, feia sonar tots els tocs amb diligència i això era força meritori perquè hi havia un bon grapat de tocs que avui dia no es fan. Sembla ser que, a més, el Victo se les hauria enginyat per poder-les fer sonar des de casa mateix, amb una mena de tramat de cables bastant considerable. Això no ho sabem del cert, potser fem sonar campanes, però sembla que el tal Victo era el pare de l'actual rector de la parròquia de Matadepera. Avui tant el campanar com les campanes de l'església de Sant Llorenç Savall han estat renovats. Dons bé, aquest Victo 'el campaner' devia tenir els seu tros amb una barraca de vinya, tal i com ressenya en Jesús Ballestar, estudiós de les barraques de Sant Llorenç Savall i encontorns. I és una barraca força singular: és de les que aprofiten un marge de roca per estalviar feina de construcció. El seu estat és bo, tot i alguna petita esllavissada i que per la volta es comencen a veure molts intersticis. La barraca encara conserva a lloc una fulla de la porta, el pany a terra i l'altra meitat de la fulla, i la llinda amb les restes d'una inscripció "1861", data de construcció o bé de re-construcció. Davant de la porta mateix es pot veure encara les restes de la bassa de sulfats. Dins la barraca hi han les restes de bosses de nitrats 15·15·6·4 'abono complejo alemán', darrers vestigis d'ús de la barraca com a magatzem.

 

 
Situació: anant de Savall cap a la masia de La Bosqueta, passant per la pujada i cruïlla de l'Institut d'Ossó, el camí planeja. En el primer revolt a l'esquerra surt una pista a mà dreta que baixa fins a una caseta. La barraca del Victo 'el campaner' és sobre mateix d'aquesta construcció. En total, no hi teniu més de mitja hora.
 
Dades de la barraca: planta trapezoidal, 1,60 i 1,20 m d'amplades, 2,20m de fondària i 2,02 metres d'altura i 0,93m d'alçada de la porta. Orientació de l'entrada: WSW 241º.
 
 
 
 

 

 
 
 
{audio autostart}marxapedra.mp3{/audio}

Els comentaris han estat suspesos temporalment.