Diari d'abord

Les Administracions i l'expoli de la cova Regal-Marcet

Avui he rebut dues cartes: una del Departament de Cultura i una altra de l’Àrea d’Espais Naturals de la Diputació. El sr. Aleix Villatoro, Cap del Gabinet, pren nota de la meva queixa i em recorda que ‘el Departament de Cultura té per funcions protegir, defensar, documentar i fer conèixer el Patrimoni Cultural’ i acaba dient que han ‘fet arribar còpia’ del meu escrit a la Direcció General de Patrimoni Cultural ‘per tal que procedeixi com correspon’. O sigui un 'ESTAMOS EN ELLO'.
Per la seva banda, Ramon Espinach, cap de l’Oficina Tècnica de Parcs Naturals, assegura que en relació a la protecció de les coves ‘vàrem posar aquesta circumstància a la consideració de l’Administració competent, el Servei d’Arqueologia’ i van ‘restar a la seva disposició per a col•laborar’. Pel que fa a les dades de localitzacions patrimonials de Mura que la Diputació ha publicat, diu que ‘estem valorant la possibilitat de fer gestions per tal que algunes de les dades siguin d’accés restringit o de localització incerta, per facilitar-ne la seva conservació’...tot això, després de 8 anys d'estar informats. O sigui 'PELOTAS FUERA'.
Per aquestes cartes és fàcil deduir que el què passa és que hi ha dues administracions enfrontades per diversos motius i, mentrestant, els furtius (com sempre) no han perdonat. Sr. Villatoro: una pregunta, el Departament no té per funció també ‘gestionar’ el Patrimoni?
Sr. Espinach: la cova de Mura també és un jaciment arqueològic i que jo sàpiga la Diputació no li ha fet falta esperar a tenir cap permís per restringir-ne l’accés (i ben fet que ha fet). I pel que fa la cova Regal-Marcet la Diputació va encarregar que un guarda del parc acompanyés un arqueòleg al jaciment, sense haver sol•licitat cap permís al Servei d’Arqueologia. Una cosa és gestionar un espai natural i una altra ben diferent és posar-se a fer arqueologia unilateralment.
Resumint, resultat de la travessa deu anys més tard: Concreció Administrativa 0, Furtivisme 10 ( i continuen golejant).

{audio autostart}cavalieri.mp3{/audio}

Els comentaris han estat suspesos temporalment.