Diari d'abord

De cara a barraca (13) la destrucció de les barraques

De cara a barraca (13)   1850 Un mes per destruir totes les barraques

 
I. Totes les coves que la naturalesa o l'art ha construït i que existeixen en el terreny del Districte militar del meu comanament interí, mano, siguin inutilitzades i obstruïdes de manera que ningú pugui entrar en el seu interior.
II. Per a l'execució d'aquesta mesura es dóna el terme d'un mes a comptar des del dia en que aquesta disposició es comuniqui als alcaldes.

abellarols barraca small

Aquests eren els dos primers punts del decret signat a Terrassa el 19 de novembre de 1850 pel Tinent Comandant militar, Antoni Bonet. Però la vinya era un dels puntals de l'economia rural de bona part del país. Per aquelles dates i 'l'art' ja havia construït centenars de barraques de vinya per tot el territori. I aquestes eren les raons del Tinent per manar la seva destrucció
En elles s'hi aixopluga la gent de mal viure, en elles s'hi amaguen els criminals perseguits per la llei, en elles s'hi amaguen també els contrabandistes, fent de les mateixes dipòsits del robo i gèneres que perjudiquen el comerç de bona fe, són la garantia del crim, ja que confiats els seus autors al trobar en aquelles concavitats asil segur contra la persecució de les autoritats i força armada es llencen a escometre'ls, i no poques vegades exercint d'infernal tràfec del segrestament, servint per amagar i enterrar en vida, les víctimes que destinen per a satisfer llur ambició, despullant-los de llurs fortunes i de la de llurs fills, amb amenaces de la vida, sinó els lliuren el fruit del seu treball i el resultat d'una vida activa i honrada. La seguretat individual dels catalans tots, exigeix una mesura  que talli aquests mals (...)

Tal i com relatàvem a la cova  d'Abellarols, a principis del segle vint i amb l'auge de l'espeleologia es trobaren moltes coves de Sant Llorenç del Munt segellades i obstruïdes amb murs de pedra, i se'n desconeixia el motiu. Les barraques de vinya però, se salvaren d'aquest decret perque els alcaldes del districte així ho van sol·licitar al Capità General
Amb data 13, del corrent desembre, representa a l'Excm. senyor Capità General en unió d'altres alcaldes per a que es dignés manar suspendre la destrucció de les barraques de vinya, s'ha suspès el destruir-les fins a saber la superior resolució de l'Escm. S.
Ullastrell, 26 de desembre 1850.
El batlle, Josep Llobet.

 
Bibliografia

 

Arxiu del CE de Terrassa de 1935. julilol - Agost. núm. 96

 

Nota - el decret devia ser escrit originalment en castellà i fou traduït tal i com heu pogut llegir.
 

{audio autostart}flickr.mp3{/audio}
 
 

Els comentaris han estat suspesos temporalment.