Obaga de Matalonga, avenc de l'


ç

 Obaga de Matalonga avencWEBTOP Grande

 


AMPLIANT L'ESPONJA CÀRSTICA

 

INTRODUCCIÓ


Amb aquest encertat terme - esponja càrstica - l'Òscar Masó qualificà tot aquest sector farcit d'avencs entre el Sot de Matalonga i el Sot de la Carda, en terme de Castellar del Vallès. El 7 d'octubre d'enguany (2023) l'inefable Marc Camí Garcia ha reblat el clau afegint una nova cavitat a la zona - l'avenc que avui us presentem - i ben aprop d'on el seu oncle Miquel Garcia ja havia descobert el magnífic Avenc de la Carbonera, als anys seixanta. I com sol passar amb el Marc (Avenc de Les Rovires, Caus de l'Obac, Cova del Camí de la Fontfreda...) la cavitat que ha descobert no és a les quimbambes sinó a tocar d'un caminet ben fressat.
Un honor per a mi haver estat convidat a explorar-lo i a croquitzar-lo en exclusiva pel caudelguille!



 

 

 

 SITUACIÓ


Partint de l'aparcament de Les Arenes seguirem el torrent de Matalonga amunt, passant de llarg el trencall de la font i el Cau de la Forriola. Sortirem a la nostra esquerra pel trencall que duu a l'avenc de l'Obaga de l'Illa, i ben aviat prendrem el trencall fitat a la nostra dreta, marxant paral·lels al torrent de Matalonga. Poc abans de creuar el torrent dels Carboners de la Roda, haurem de deixar el corriol a la nostra dreta per baixar a la seva llera, que és on s'obre la boca de l'avenc de l'Obaga de Matalonga, a uns 15 m de distància.

 

 


 

DESCRIPCIÓ

Una boca de més de 2 metres de llargada s'obre al bell mig del tàlveg del torrent, talment un embornal, donant pas a un únic pou lleugerament inclinat i estructurat sobre una diàclasi N20.
A -9m trobem un primer ressalt a partir del qual la cavitat s'estreny notablement en amplada mentre que passat aquest punt s'eixampla en llargària, ampliant l'abast de la diàclasi sempre a favor de la torrentera.
A - 13m trobem una petita galeria que es torna completament impracticable. És en aquest mateix punt - a la vertical del pou - on hi ha la única reinstal·lació, per la qual descendirem per un nou estretament - originat per un estrat de gresos vermells - que ens porta a la base del pou, a uns -15m.  Al costat nord de la base es pot continuar per una galeria d'uns 5m de recorregut amb molta estretor  - fins a 20cm! -  que desemboca en un nou pouet que d'alguna manera connecta amb la galeria superior que hem citat abans. Per imatges sabem que aquest pouet - presumiblement final - s'estreny per la presència d'un altre estrat de gresos vermells, i que deu amidar uns -3m de fondària, acostant la fondària total de l'avenc a uns -18m. Queda oberta però, la possibilitat que l'avenc tingués alguna possible continuïtat.
Aquesta nova cavitat surt de l'estàndar santllorençà de profunditat per a un avenc, situat en uns -6m, i sens dubte és una gran troballa si a més considerem que la zona va ser molt freqüentada per boscaters i carboners, treballadors que coneixien bé els forats i avencs que es trobaven prop d'on treballaren fins ben entrat el segle XX. Recordem aquí que la família Lleixà de Castellar proveí de les informacions necessàries per localitzar la majoria de cavitats avui conegudes a la zona.
L'enhorabona Marc, per la troballa!

 
 

 

CROQUIS


Obaga de Matalonga avenc CROQUIS Pequeo
 



 

CODI CAVITAT
 

Conca de les Carenes de l'Illa  12 / 050 (provisional)

 

 

 
 
 
 
 
{play}images/stories/mp3/giacchino.mp3{/play}

Els comentaris han estat suspesos temporalment.