Forriola, cau de la 1.1

 

forriola cova medium

 


CAVITAT AMB EMBASSAMENT ARTIFICIAL INCLÒS

 

 
INTRODUCCIÓ
 

 

Aquesta cova fou localitzada a les primeries de Març del 2003, quan es volia retrobar l’emplaçament de l’avenc de Matalonga, petit avenc localitzat el 1999. Curiosament el primer que es va descobrir en aquesta ocasió fou la minúscula obertura de la part superior, que s’obre en forma d’avenc a l’exterior. En intentar mesurar la seva fondària amb un metre rígid, la cavitat va engolir sense cap dificultat els 8 metres de cinta! Com que era a tocar d’un torrent, vam baixar-hi i, a més d’una petita cova, hi vam trobar les restes intactes d’un embassament artificial,* completament colgat per la vegetació. Amb una passejada d'uns 10 minuts a peu s'hi pot arribar.
 

 


 

 
SITUACIÓ

 

Es troba a l’inici de la canal de la Forriola. Tanmateix aquest inici de la canal no és visible perquè l’aiguabarreig amb el torrent de Matalonga és cobert d’un espès esbarzerar. Per arribar-hi caldrà sortir de l’esplanada de l’antic bar de Les Arenes, passat el revolt del mas de l'Illa i el punt quilomètric 13 de la B-124. Seguirem el torrent de Matalonga amunt, deixant succesivament una pista a la dreta que porta a l’ermita de la Mare de Déu de Les Arenes, una a l’esquerra que s’enfila a la carena de l’Illa, i una segona pista de desboscament a la dreta que porta a l’avenc de Matalonga. Passada aquesta darrera pista, caldrà parar atenció a la nostra dreta, menys d’un minut després i abans de trobar una tercera pista a la dreta, fixant-nos en la vegetació del torrent de Matalonga que sembla dividir la llera en dues meitats. Travessarem l’esbarzerar a la nostra dreta, en un punt indicat on hi hauria d’haver una fita i un bloc de pedra de mida gran. Superat el marge del torrent passem per d’un terraplè amb aparença de plaça carbonera. Seguint el camí, immediatament trobarem que es perd en un alzinar on hi trobarem dos forats d’escassa importància al sòl de l’alzinar i, més a la dreta, el petit avenc que és en realitat el sostre de la cavitat. Baixarem per la nostra dreta a la canal de la Forriola, que és a tocar nostre, on hi trobarem la cova i l’embassament. El temps total de recorregut des de l’esplanada del revolt no supera els deu minuts.
 
 


DESCRIPCIÓ

 

La cova està enclavada en un canvi de direcció de la canal de la Forriola. En realitat la cavitat no queda tancada per dues parets, sino que s’aboca al torrent formant una petita balma. La direcció de la diàclasi, pràcticament de direcció E15N, origina un pla inclinat que ens fa pensar en un despreniment i un posterior funcionament com a petit col.lector que segurament també va ser aprofitat quan es va construir el petit embassament. El recorregut de la cavitat és d’uns 6 metres, i la fondària de l’obertura del sostre és d’uns 5 metres. Davant per davant amb la boca de la cova hi ha un interessant meandre estret i rocallós dins el torrent de La Forriola.

 
* Entre el novembre i el desembre de 2006 el castellarenc Pere Cardona es va interessar per l’embassament, arranjant el trencall de la llera del Sot de Matalonga, i netejant el fons del que ara sembla, més que una font, una sorgència del thalweg del torrent. Des de l’esclarissada i la neteja gairebé sempre hi ha aigua i el lloc ha millorat el seu aspecte de forma espectacular. Gràcies Pere i cia. per aquest oasi.

** Al 2018 ja es va detectar que una de les parets del Cau havia cedit per efecte del retrocés del cingle. El març de 2019 una de les parets de la bassa apareixia arrencada. A la topografia, el tall - A (la boca de la cavitat) ha variat, i el sortint de roca avui ja és arran de  terra.
 
 


 

CROQUIS
 
 
matalonga i forriola croquis medium

 


 

CODI CAVITAT
 
Conca de les Carenes de l'Illa 11 / 032
 
 


BIBLIOGRAFIA
 
 
MASÓ i GARCIA, Òscar. DESCOBRINT LA CASTELLASSA DE CAN TORRAS I ELS SEUS VOLTANTS. Farell Editors. 2008.
 
 
 
 
{audio autostart}giacchino.mp3{/audio}

Els comentaris han estat suspesos temporalment.