Camí de la Fontfreda, cova delCam de la Fontfreda cova TOPO Large


UNA RATERA DE LLARG RECORREGUT

 
INTRODUCCIÓ

Aquesta cavitat fou descoberta pel Marc Camí Garcia el 23-3-14 durant les tasques prospectives que va fer aquell any pel sector de la Fontfreda, a la recerca de la balma de l'Autobús. Com sabeu aquesta recerca ja havia situat una nova cavitat entre les 10 de major recorregut del parc. Aquesta vegada la cova del Camí de la Fontfreda també és una cavitat de llarg recorregut, tot i tenir una alçada promig de 40cm. El Marc desobstruí la major part del recorregut conegut fins avui i el desembre de 2015 un Espeleopringuer intentà forçar el darrer pas estret, sense èxit.

 


 
SITUACIÓ
 
Partint de l'aparcament de La Falconera farem via cap el coll del turó del Pujol de la Mata. Un cop allí, davallarem cap el torrent del Parrac i en pocs metres prendrem un segon trencall a la dreta que seguirem. Un cop haurem arribat a la llera la seguirem per la nostra dreta. Passarem pel costat de la soca del gran roure del Parrac i seguirem avall fins a trobar a la nostra esquerra el trencall que porta al torrent de la Fontfreda. Creuem el torrent del Parrac i en uns vint metres de corriol pararem atenció a la nostra dreta a un trencall molt tènue, indicat per fites als arbres i una cinta groga, que seguirem. El trencall davalla i ens mena de nou a l'aiguabarreig dels torrents del Parrac i Fontfreda. Seguirem torrent avall pel costat hidrogràfic esquerre. El corriolet revolta cap al torrent de la Coma d'Adei. Quan serem a tocar de la seva llera trobarem la cova a la nostra esquerra.

 


 
DESCRIPCIÓ

L'entrada allargassada ja ens dóna la mida del que serà tot el trajecte. La galeria de direcció N150 remunta lleugerament per trobar una part més ampla on són visibles obertures de retorn a la cinglera. L'espai fa un petit sot i trobem microgours a la nostra dreta. El sostre ens mostra una diàclasi arquejant-se de N150 a N20 amb una llastra a l'extrem. Uns metres més enllà entrecreua una altra diàclasi N20 molt més profunda i farcida d'arrels, sent l'únic punt de la cavitat que assoleix els 1,70m d'altura. A partir d'aquí l'alçada oscil·larà dels 0,30/0,60, trobant més endavant una placa de colada en el punt que la galeria gira a la dreta i la diàclasi principal pren la direcció N180. Més enllà dues diàclasis impenetrables de direccions N250 i N280 respectivament. La cavitat davalla suaument trobant tot seguit el pas més incòmode i un nou gir la dreta. Trobem a la nostra dreta, lleugerament alçada, una nova galeria impenetrable N280, força concrecionada. La cavitat repren la direcció N170 novament amb lleugera davallada. En aquest punt es noten petits corrents d'aire. A la nostra dreta també deixem una galeria obstruïda N215. Arribem a una saleta de distribució, ampla però igualment baixa de sostre. A la nostra dreta, llastres de colada esfondrades. De cara ens trobem amb una estretíssima galeria sinuosa que creiem que podria ser la continuïtat perquè sembla voler prendre la direcció inicial N150. Al costat oposat trobem una galeria més ampla i ben recta que davalla en direcció N215. Tot i la seva amplada, l'escassa altura i el sòl concrecionat han impedit d'explorar-la.
En total la cova fa uns 37m lineals i 51m de galeries.

 

 

 
CROQUIS

Cam de la Fontfreda cova CROQUIS Small
 

 
CODI CAVITAT

Conca de Nespres 07 / 077 (provisional)
 
 
 


 
{play}images/stories/mp3/giacchino.mp3{/play}

Els comentaris han estat suspesos temporalment.