42 Barraca de la cova de l'Aigua


Br42 portada


DETONANT

 
 
INTRODUCCIÓ

Vaig localitzar aquesta barraca vora el Ripoll l'any 2008, i aleshores estava completament en ruïnes. Aquell mateix dia vaig acabar localitzant la cova de l'Aigua i una segona barraca de vinya, aquest cop sencera. Aleshores desconeixia que s'havia format el nucli d'un grup de restauració de barraques i fonts a Castellar. Per localitzar la cova de l'Aigua vaig decidir deixar el croquis d'un mapa dins la barraca sencera, la barraca de la Carme Vinaixa. La colla de Castellar va trobar el mapa i de retruc van contactar amb mi, amb l'oferta d'assistir a la reconstrucció  de la barraca, l'any 2009.
 
 


SITUACIÓ

De la pista de can Cadafalch travessarem el riu i passada la pineda sortirem per la nostra esquerra, passant pel cadenat i travessant la llera del torrent del Castelló. Creurarem dues vegades el riu i deixarem a la nostra esquerra les basses antiincendis. Aviat trobarem a la nostra esquerra un pal indicador i un corriol que marxa paral·lel al riu. Passarem de llarg les fonts d'en Barceló, del Carner i també la dels Avellaners, arranjada pels castellarencs el mateix any que la barraca. A la base d'una quarta font - la font de les Falgueres - trobarem un trencall que creua el Ripoll per una passera de pedra natural. Quan serem a l'altra banda, a uns quinze metres, trobarem la barraca de l'Aigua - o d'en Jordi Guillemot- com l'ha batejada la colla.
 

DESCRIPCIÓ

Barraca als quatre vents de mesures modestes ubicada prop del riu, en obaga -la qual cosa va permetre al grup d'escometre la rehabilitació a l'estiu. Destaca el bloc -original- que fa de muntant al costat de l'arç. Tota la pedra es trobava a lloc i no fou necessari cercar-ne lluny. Per comptes de lliris la coberta fou forrada amb molsa. És probable que l'excavació de l'accés a l'interior de la cova de l'Aigua estigui lligada amb el parcer d'aquesta construcció. Un honor apadrinar-la.
  

CARACTERÍSTIQUES
 
Tipologia- C4V (Circular als quatre vents)
Altura barraca (h) - 1,28m
Amplada barraca (a) - 1,55m
Llargada barraca (ll) - 1,66m
Altura porta (ph) - 1,13m
Amplada porta (ap) - 0,70m
Amplada muntant (am) - 0,50m
Orientació porta - N110 (E-S)
Situació- Obaga, propera al riu.
Llinda- simple
Tapadora - simple
Objectes-  pot de registre
GPS - sí
Mapa Ballestar- no
Estat - Restaurada (R). Mesos de Juny i Juliol de 2009.
Data - 10-8-2009
 

 
CODI BARRACA
 
Castellar del Vallès
Numeració absoluta - 42
                     
 


CROQUIS

BC42 CROQUIS Small
 
 
 

 

No vol ser alcalde, ni a St Llorenç Savall ni a Castellar


Francisco Dalmau propietario de esa Villa de S. Lorenzo Savall y actualmente vecino de la villa de Sabadell; á v. con el debido respeto les expone
Que no se puede aceptar el cargo que se le comunica con oficio de V. dels seis del actual por su incompatibilidad à su edad; es impropio del alcance de sus facultades mentales ajustadas ya por el peso de los años; y por el estorbo que á eso se añade de haber tenido igual nombramiento en el Pueblo de Castellar ya desde principios del año anterior á la que tuvo que sujetarse por la parte que le atañe de S. Felio del Racó Pueblo agregado y que por su corto vecindario no se le admitió réplica en sus gestiones por falta de sujetos que dicho Pueblo no está al alcance de ofrecer; y como en la instruccion quede la exoneracion ya prevenida del cargo de formar parte de la Junta Municipal á todo aquel que por su edad ya no sirve para el de Ayuntamiento como así tambien el de desempeñar en dos distintas partes el mismo cargo; (...)             

Francisco Dalmau
Sabadell 9-12-1876


 
Arxiu Històric Municipal de Sant Llorenç Savall


 

  
GALERIA D'IMATGES

                
 ESTAT ORIGINAL (2008)

BAigua orig2
        
DESEMPEDREGANT


BR42 retiradapedraint
 PRIMERES PEDRES

BR42 inicipujantparet
         
PUJANT PARETS

B42 pujantparet
        
  FALTA LA TAPADORA

B42 4 Small
       
  
TANCAMENT

BR42 tapadora
                    
PERE CARDONA GRAVANT LA LLINDA


B42 gravllinda
 
 
 
 
 
 
 

{play}images/stories/mp3/marxapedra.mp3{/play}

Comentaris  

#1 Pot de Registre BC42 29-11-2019 23:03
L'Anna, la Laia i l'Oriol hem estat aquí i ens ha agradat molt. Felicitats per la feina de protegir i mantenir aquest patrimoni.

7/01/2017

Els comentaris han estat suspesos temporalment.