Emboscats, balma dels
emboscats balma topo large


AL RACÓ DE LES TRES PINASSES

 
INTRODUCCIÓ

Petita balma obrada pels carboners de la zona i reutilitzada durant la guerra civil com a amagatall d'emboscats. Inicialment, l'any 1998, vam batejar la cavitat com a balma del Racó de les Tres Pinasses, però l'any 2006 en Gabriel Marquès (aleshores president del C.E. de Mura) ens informà que la cavitat era coneguda amb el nom de Balma dels Emboscats. Així doncs, cal no confondre aquesta cavitat amb el Cau dels Emboscats situat a la carena dels Emprius.
 
 

 


SITUACIÓ

Partint del Puig de la Balma (Mura) pujarem fins al Collet Roig i davallarem el torrent del Joncar seguint la pista que hi mena. Travessarem la llera del Sot de l'Infern i seguirem la pista, ara en direcció a ponent. Pararem atenció a la nostra esquerra per trobar el trencall d'un corriol que mena al pi termenal de les Tres Pinasses. Nosaltres no arribarem fins el pi. Després d'unes zigues zagues ascendents i abans d'arribar a cap carbonera, el camí s'acosta al torrent en un tram força pelat de vegetació. Sortirem en aquest punt per la nostra dreta, travessarem la llera rocosa i ens enfilarem a trobar la base d'una petita cinglera amagada al bosc, on hi ha la balma dels Emboscats.
 

 
DESCRIPCIÓ

La balma està tancada per un mur de pedra unida amb una argamassa argil.losa, destacant una llosa d'uns 90cm x 60cm a l'entrada. L'espai clos entre parets és d'uns 8 metres quadrats. La línia de cinglera fa un parell més de petits sostres que també s'haurien pogut aprofitar com a recers. Dins de la cavitat vam trobar les restes d'un got i olla de terra cuita, de factura moderna. També a les proximitats i, penjant d'una branca d'alzina, vam trobar les restes d'un càntir envernissat de color verd. De dins estant s'esguarda el cimal del Puig Andreu i revoltant cap a ponent la mateixa cinglereta trobem aquest curiós forat.
 

CROQUIS

balma dels emboscats croquis large
 

CODI CAVITAT

Conca del Sot de l'Infern 06 / 031 (provisional)
 


ENLLAÇOS
 
 
 


{audio autostart}stagnes.mp3{/audio}

Els comentaris han estat suspesos temporalment.