la falconera smallUna de les tasques prioritàries en la nostra recerca a Sant Llorenç del Munt és documentar de forma preferent les traces de camí, d'antics camins.
Sempre que la tasca no resulti molt complicada, intentem seguir-ne tot el traçat, i de vegades el camí porta a una antiga font, una balma etc però gairebé sempre va resseguint un bon nombre de places carboneres, origen de la majoria d'actuals corriols de la muntanya. I aquest també ha estat el cas seguint el feréstec torrent d'Estenalles, on hem trobat una xarxa de camins de carboners i també de vinyataires: en el tram final es passa per una barraca de vinya en ruïnes. Al torrent d'Estenalles, en obaga bona part de l'any i sempre presidit pel turó de La Falconera (fotografia), hi portem documentades 4 barraques de vinya i un bon nombre de marges de pedra seca que arriben ben bé fins els murs naturals de la llera del torrent, una llera de torrent que t'hi pots ficar dins però no està tan clar que en puguis sortir.
Resseguint aquests nous senders també hem trobat proves de la persona que ha estat recuperant aquesta xarxa de camins, pels volts de març de 2012, perquè a terra hi vam trobar aquest xandall amb unes ulleres de sol marca 'police' a dins. No sabem qui és però igualment el felicitem per la ingent tasca de recuperar els camins de la muntanya. Com que aquests camins no es troben en cap mapa, aquí trobareu el croquis. Fóra bo que la feina feta no es perdi i, de passada, gaudiu d'algun pas sorpresa. Pagarà la pena fer aquests corriols, sobretot a l'estiu, aprofitant les poques hores que el sol fa llum en aquest paratge.
Bo i fent aquests camins vam localitzar de baix estant (sí, des de baix!) una boca d'un possible avenc. En passar per sota la cinglera no vam veure res, però de tornada a casa i examinada amb més claredat la foto, no hi havia dubtes que la cinglera s'estruncava d'una forma peculiar. Completament fora de camí, ens hi vam adreçar de nou i vam confirmar la troballa: és el petit i nou avenc d'Estenalles, una fractura paral·lela al cingle de direcció nord l'entrada del qual és en forma de cova. La llargària de la diàclasi, de més de 4 metres, és la mesura de la propera llesca de cingle que un dia o altre anirà coster avall, tot i que vist de fora el fenomen no és gens evident *.

ENLLAÇOS
* Un any i tres mesos més tard ens fem ressó de l'esllavissada sota la Falconera, de la mà del Lluís R. Hernàndez. L'avenc - no gran cosa tot s'ha de dir- ha deixat d'existir definitivament. Des del seu descobriment fins a la seva desaparició es pot dir que ha estat l'avenc amb l'existència més fugaç de tots els coneguts fins a la data. Precisament la nostra aproximació a la boca es va fer per la solitària alzina penjada que ha quedat a una banda de l'esllavissada.

avenc destenalles llastra 1 smallavenc destenalles llastra 2 small

avenc destenalles llastra small

avenc estenalles small


avenc estenalles 1 small

{audio autostart}flickr.mp3{/audio}

Els comentaris han estat suspesos temporalment.