Forat del Vent, foradades del


Forat del Vent foradadaWEBTOP Large


LA CAVITAT QUE ENGOLEIX ELS VENTS 

 
INTRODUCCIÓ

Probablement el Forat del Vent sigui una de les foradades de major recorregut de tot el massís amb els seus 35 metres totals, amb trams força concrecionats. Tot i que sovint ha estat batejada com les Foradades del Quarto de Reixa -per la proximitat amb aquesta petita balma- el Forat del Vent ja era conegut amb aquest nom als anys vint del segle passat, quan en unes sortides que realitzava el Centre Excursionista de Terrassa amb destí a Matarrodona i que passaven per la font de la Pola, ja se'n feia esment. També l'estudiós Lluís R. Hernàndez cita que el lloc havia acollit la gent que habitualment assistia a les fontades de La Pola a les primeries del s.XX.
 

 SITUACIÓ

Si venim de l'alzina del Salari i de la font de la Pola, passarem per davant del Quarto de Reixa. El Forat del Vent es situa a la part més meridional dels Castellots de Tanca, part també anomenada el Castellot de l'Espluga. Cal trobar la diàclasi a la nostra dreta i remuntar-la amb l'ajut d'un cordí situat al peu d'una alzina.


 
DESCRIPCIÓ

El Forat del Vent són dos trams de foradada que travessen els 33 metres de gruix del cingle, de sud a nord. El primer tram, el més important en dimensions, assoleix alçades de sostre de fins a 11 metres. A diferents alçades la cavitat presenta petites galeries o cavitats ortogonals, sent la més destacada la que a mig recorregut s'obre a la nostra dreta. Aquesta capelleta de més de tres metres d'alçada, està força ben concrecionada, així com també ho estan bona part de les parets de la cavitat. No cal dir que el lloc està molt ben ventilat pel vents de migjorn i tramuntana i és a l'estiu que resulta especialment agradable de sojornar-hi. Al tram sud final, hi ha oberta una via d'escalada que escapa entre blocs de despreniment encastats. El segon tram de les Foradades, força més estret i baix, és més aviat un pas obert entre la paret del cingle i una llastra que se'n va desprendre, prenent una direcció diferent de N45 que mira cap el Turó del Pujol de Matarrodona


 

CROQUIS

Forat del vent CROQUIS Small
 

CODI CAVITAT

Conca de Matarrodona 05 / 006


 
 
 
 
 
{play}images/stories/mp3/giacchino.mp3{/play}

Els comentaris han estat suspesos temporalment.