Figueret, cova del 1.1

figueret cova topo completa large


 

L'ESPELEOPRINGUER CONFIRMA QUE ÉS UNA COVA FORADADA

 
INTRODUCCIÓ

Encimbellat a l'agulla del Cingle, en Quim Solbas esguardà una fisura que quedava a tocar de la canal que baixava pel costat de llevant del promontori on es trobava. Arribat al lloc, localitzà aquesta curiosa cavitat i també un avencó que comunicava amb el Forat del Cingle. Com en altres cavitats de la zona, també es van trobar restes de bresca al peu de la cova.

 


SITUACIÓ

La cova del Figueret es troba a la vertical del Forat del Cingle. Per arribar-hi cal seguir el corriol que enllaça la Sesta Grossa amb el Pujol de la Fosca seguint per la vora superior de la cinglera on hi han les coves GEPEG, Forat i Foradada del Cingle i la Cova del Racó Gran de Matarrodona. Arribats al pedestal de l'agulla del Cingle, baixarem la canal adjacent, al cantó de llevant. Al peu de la canal és possible trobar l'avencó que comunica amb el Forat del Cingle. Damunt un ressalt, al costat esquerre, s'obre una estreta canal que desemboca a la cova del Figueret.
 

 
DESCRIPCIÓ

Curiosa cavitat excavada en una intersecció de fractures ortogonals, sent la galeria de més recorregut la pròpia canal de'accés, de direcció N120, avui sense sostre. Aquesta galeria d'accés ja presenta un petit finestró (una foradada) que s'aboca al precipici. Al fons del corredor es completa la creu de galeries. La cavitat del fons és la més concrecionada, sent la galeria de la dreta, de direcció N20, la de major recorregut cobert. Era probable que connectés d'alguna forma amb el precipici, motiu que explicaria el notori corrent d'aire que es percebia a la part impenetrable i, sobretot, la llum que era perceptible. El dia 13-10-2013, després de diversos aplaçaments, l'Espeleopringuer va fer cap a la cova del Figueret amb la idea de desobstruir el pas de sediment i trobar possibles noves galeries rere el pas estret. Per assegurar l'èxit de la operació, es va fer ús de la càmera espeleoscòpica Mk Ib del Jordi Navarro que no trigà gens a oferir una imatge ben nítida de la continuïtat de la galeria i una àmplia boca de sortida a la altra banda de la cinglera.  Ben aviat es formà una cadena humana d'espeleopringuers, uns picant i els altres retirant el sediment del pas estret. Aviat saltà una nova sorpresa: rere el pas estret s'iniciava una nova galeria cega N10, inicialment ascendent, amb un pas de només 26cm d'amplada que fineix  en una saleta d'uns set metres d'altura i on hi feia estada un solitari ratpenat.  L'altra galeria, de direcció N20, acaba en una boca de tres metres d'altura amb una vista espectacular dels Castellots de Tanca, Montserrat i la capçalera del torrent del Figueret. El lloc també és usat com a latrina pels gats-mesquers. La nova exploració triplica el recorregut de la cova del Figueret, passant d'uns 8 metres a 24,5m.
 

CROQUIS

figueret cova del croquis large
 

CODI CAVITAT
 
Conca de Matarrodona 05/052 (provisional)

{audio autostart}riuripoll.mp3{/audio}

Els comentaris han estat suspesos temporalment.