Gitanes, balma de les 1.1

gitanes balma medium


AL COSTAT D'UN ANTIC CORRIOL DE BOSCATERS

 
INTRODUCCIÓ
 
 
El nom no fa referència a cap ètnia concreta. El dia que vam trobar aquesta cavitat, la primavera de 2002, es celebrava el tradicional Ball de Gitanes de Sant Llorenç Savall. Aleshores la zona de la Vall d'Horta no estava cremada i es podia seguir un antic corriol que s'enfilava cap a Finestrelles (Els Emprius). Rera una arítjolada que tant aleshores com avui encara existeix, s'obria aquest interessant aixopluc natural.
 
 

 
SITUACIÓ

Des del Marquet de les Roques pujarem per la pista que de la banda del forn d'obra mena a Pregona. Un cop feta la part d'ascensió, planejarem fins a trobar a la nostra esquerra la barraca de la Terrassa. Ens hi arribarem i a tocar de la construcció trobarem la drecera que s'enfila a trobar l'antic camí de carboners, dalt el carener, i un cop hi serem seguirem - a la nostra esquerra-  un antic corriol de boscaters recuperat per l'Armengol Gelabert i cia.que tendeix a anar pel costat de ponent del carener, de pujada. Ben dret, el corriol passa pel costat mateix del Turó de les Gitanes i travessant per un rocater es decanta cap el torrent i puja cap el límit de l'incendi de 2003 on encara hi ha l'alzinar espantat de l'escomesa del foc de 2003. La balma s'obre a la nostra esquerra, rere una cascada d'arítjols, tan bon punt entrem al límit entre el bosc i el bosc socarrimat. La cota aproximada de la balma és de 646 metres.
Per accedir a la restaurada Barraca de la Terrassa, també ho podem fer seguint la ruta del torrent de les barraques, caminada que repassa les 6 barraques restaurades i apadrinades del sector.

 
 

 
DESCRIPCIÓ
 
Es tracta d'una balma-cova oberta a partir d'una diàclasi paral·lela al cingle i assentada sobre un estrat de sorrenca de més d'un metre de potència. El pòrtic de la balma fa uns 8 metres i la fondària màxima és de 5 metres. Es pot estar dret a gairebé tot l'espai.
 

 
CROQUIS
 
gitanes  balma croquis medium
 
 

 
CODI CAVITAT
 
Conca de la Vall d'Horta 09 / 043 (provisional)
 
 

 

 

{audio autostart}giacchino.mp3{/audio}

Els comentaris han estat suspesos temporalment.