Gitanes, balma de les

gitanes balma medium


AL COSTAT D'UN ANTIC CORRIOL DE BOSCATERS

 
INTRODUCCIÓ
 
 
El nom no fa referència a cap ètnia concreta. El dia que vam trobar aquesta cavitat, la primavera de 2002, es celebrava el tradicional Ball de Gitanes de Sant Llorenç Savall. Aleshores la zona de la Vall d'Horta no estava cremada i es podia seguir un antic corriol que s'enfilava cap a Finestrelles (Els Emprius). Rera una arítjolada que tant aleshores com avui encara existeix, s'obria aquest interessant aixopluc natural.
 
 

 
SITUACIÓ

 

Passat el trencall que puja al mas del Romeu (Vall d'Horta, Sant Llorenç Savall) surt a mà esquerra una pista que travessa el torrent de Pregona. Un cop travessada la llera la pista es bifurca, cal prendre el ramal dret que puja pel costat hidrogràfic dret d'un torrent que ve del cimal de Finestrelles. Més amunt es produeix una altra bifurcació i nosaltres agafarem aquest cop el ramal esquerre planejant i donant la volta a l'estrep de carener que hem de pujar per on podrem, preferiblement pel costat dels pals de mitja tensió. Dalt del carener seguirem els rastres d'un antic corriol de boscaters que tendeix a anar pel costat de ponent del carener. Finalment es decanta cap el torrent i puja cap el límit de l'incendi on encara hi ha l'alzinar espantat de l'escomesa del foc de 2003. La balma s'obre a la nostra esquerra, rere una cascada d'arítjols, tan bon punt entrem al límit entre el bosc i el bosc socarrimat. La cota aproximada de la balma és de 646 metres.
 
 

 
DESCRIPCIÓ
 
Es tracta d'una balma-cova oberta a partir d'una diàclasi paral·lela al cingle i assentada sobre un estrat de sorrenca de més d'un metre de potència. El pòrtic de la balma fa uns 8 metres i la fondària màxima és de 5 metres. Es pot estar dret a gairebé tot l'espai.
 

 
CROQUIS
 
gitanes  balma croquis medium
 
 

 
CODI CAVITAT
 
Conca de la Vall d'Horta 09 / 043 (provisional)
 
 

 

 

{audio autostart}giacchino.mp3{/audio}

Els comentaris han estat suspesos temporalment.