Cendrera, cova

 

cendrera cova medium

 


A L'ALTRA BANDA DE LES COVES DE MURA

 

INTRODUCCIÓ

 

Cavitat situada a l'altre extrem de la cinglera que s'inicia amb l'agulla del Bolet i la seva cova, al torrent del Sot de les Esglésies. Fou descoberta pel Xavi Pereira el 17 de febrer de 2003, bo i buscant la cova Regal-Marcet. La idea del nom, que fa referència a la font que hi ha a l'altra banda del Sot, fou d'en Quim Solbas, que és qui m'hi va acompanyar. Sobta, una vegada més, saber que havia explorat aquella mateixa cinglera per baix, fins i tot vaig trobar-me amb la foradada de la Cendrera que es just a sota de la cova, però no vaig ensopegar amb la cova principal. Anys després i mentre feia tasques de desboscament  per la zona, el Lluís del Puig de la Balma, em trucava per donar-me notícia d'aquesta cova que ell descobria aleshores dins la seva propietat. A més de la cova, en Quim em mostrà les restes d'una barraca semiderruïda de planta quadrada que hi ha al bosc, per sobre de la cinglera i aprop d'un pi destacat. Vam desfer el dubte de la cova Cendrera 2 que en realitat era la cova del Bolet, localitzada ja el 1999 i publicada a la primera pàgina web que va tenir el Centre Excursionista de Terrassa.
 

 
DESCRIPCIÓ
 
És una galeria única i estreta d'uns 13 metres, que s'ha de transitar en gran part per damunt de topis molt concrecionats. L'entrada és una mica aèria, i és la única part de la cavitat que té algunes mostres de petites formacions. Tot i que no té cap dificultat accedir-hi, cal anar en compte. Passat el gran topi després d'entrar, accedim a una petita saleta al terra de la qual connecta amb la cavitat de la foradada, sent aquesta la causa de la circulació d'aire que es nota en aquest punt. Al llarg d'aquesta galeria única, amb un sostre que assoleix més de 5 metres d'altura, tindrem la impressió d'anar sobre un terra fals que, de tant en tant, mostra algun forat que el sediment no ha pogut cobrir. Sota de l'entrada mateix de la cova Cendrera, accesible travessant la foradada i seguint la mateixa diàclasi generatriu, s'obre un altre forat impracticable de més de quatre metres de fondària i descendent. En la seva totalitat, sumant el forat i la galeria de la foradada, la cova Cendrera fa uns 21 metres de recorreguts.
 

 
SITUACIÓ
Des de la cova del Bolet cal seguir la cinglera en direcció est uns 250 metres, fins a trobar la foradada de la Cova Cendrera i la petita agulla rocosa anomenada agulla Cendrera. La cavitat és a sobre la Foradada i cal remuntar la següent canaleta i retrocedir per sobre fins a situar-nos a la vertical de la Foradada. La boca s'obre un xic aèria, mirant cap el Puig Andreu.
 


 
 
 
 
CROQUIS
 
 
 
cendrera-croquis comp
 
 

 
 
 
CODI CAVITAT
 
 
 
Conca de Nespres 07 / 049 (provisional)
 
 

 
ENLLAÇOS
 
 
 
 
 
{audio autostart}giacchino.mp3{/audio}
 

Els comentaris han estat suspesos temporalment.