Bolet, cova

bolet cova medium
 

UN BOLET FORA DE TEMPORADA

 
INTRODUCCIÓ
 
Vaig trobar aquesta cova quan tractava de refer un camí perdedor que, del torrent dels Codolosos, menava a la cota 717, a la carena del Reixac, i que havia fet feia molts anys. Era un camí assenyalat amb moltes i petites fites. Cal parar compte en travessar el primer torrent, perquè aquest corriolet es perdia uns metres, per retrobar-lo un xic més amunt.
A mida que intentem seguir la traça a les cotes més altes, dins d'un espès bosc de pins, el camí era pura intuició.  Avui però, la zona  ha estat estassada i s'han netejat i obert moltes de les antigues pistes de desboscament, tot i que el sector proper a la cova continua sense cap camí. Entre el 1999 i el 2005 la cova del Bolet va ser re-descoberta per Quim Solbas (CET-CMT), i el Xavi Pereira, i a més de descobrir la cova Cendrera van  batejar-la cova Cendrera 2. Vam decidir mantenir el nom de l'agulla rocosa, que havia estat batejada més tard pel Regirarocs com "agulla del Sot de les Esglésies".SITUACIÓ

 

No hi ha cap camí específic que porti a aquesta cova situada a les parets de llevant del Sot de les Esglésies. Tal i  com comentàvem a l'introducció, podeu iniciar la recerca seguint el camí que neix al torrent dels Codolosos i remuntant pel cantó hidrogràfic dret seguint un antic corriol perdedor, o bé seguir el camí ben fressat del costat hidrogràfic esquerre fins a trobar una cruïlla de corriols, en un lloc on hi destaquen els roures. Cal agafar el trencall que baixa al torrent. Però aquí, al tàlveg del torrent, s'acaba el camí. Anirem remuntant per l'altre costat, fent ziga-zagues fins a trobar el bolet rocós, la roca del Bolet,  amb la barraca adosada. Vint metres més a l'est, seguint el nivell carbonatat, trobareu la boca de la cova.
 
 

 
 
DESCRIPCIÓ

 

L'entrada de la cova, orientada cap el Puig Andreu i per sobre del Sot de les Esglésies, està dividida en dues meitats per un bloc desprès del sostre, i dóna pas a una sola galeria de 7 metres de llargada, amb mig metre d'amplada per tres d'alçada en tot el seu recorregut. No hi ha cap senyal de reconstrucció i sí, en canvi, una forta erosió interior, amb nombroses mostres de fines làmines de conglomerat que es van desprenent de les parets, sobretot al fons de la cavitat.
Si resseguim la cinglera uns cent cinquanta metres més en direcció a llevant, trobarem unes curioses esquerdes mig embalmades on l'erosió ha excavat una curiosa ‘finestreta' lateral: és la foradada de la Cova Cendrera, cova que es troba just a sobre i que visitarem la setmana vinent.  Tota la zona sembla bastant afectada per nombroses diàclasis.
 

 

CROQUIS
 
 
bolet-croquis comp
 

 


 

CODI CAVITAT
 
 
Conca de Nespres 07 / 048ENLLAÇOS

Cova Cendrera

 

 

 

{audio autostart}giacchino.mp3{/audio}

 

 

Els comentaris han estat suspesos temporalment.