Calç, balma de la 1.0

cal balma medium
 

UNA BALMA BEN ORIENTADA A L'EST

 

INTRODUCCIÓ
 
És molt probable que aquesta balma obrada hagi estat aprofitada per l'home des de temps prehistòrics. Tal i com passa amb la cova Fumada de Puigdoure, l'orientació solar és excel.lent, però amb l'afegitó de que la Balma de la Calç està més resguardada i té una mica de pla i bosc al davant, i no pas un precipici. Segons s'explica, l'origen del nom rau en el fet que antigament  hi havia un forn de calç dins la balma i més recentment, durant la guerra civil, sembla que s'hi va emboscar un ciutadà d'origen alemany, per la qual cosa també hi ha qui coneix la balma com la cova de l'Alemany*.
El tancat que hi ha dins probablement sigui una dependència del mas de Puigdoure i hauria servit d'aixopluc als pastors.
Aquesta balma és un racó ideal per gaudir d'un final de dia amb el corresponent concert faunístic que arriba des de les fondalades properes.
Quan vam fer la topografia i desfèiem el camí, vam ensopegar amb una mare de senglar amb els seus garrins, la curiositat dels quals no acabava de fer el pes a la progenitora. No cal dir que tan aviat com va ser possible, hom es va enfilar a una escanyolida alzina, per si de cas.
 

 

SITUACIÓ

 

Partint del Collet Roig, prendrem el camí de Puigdoure fins arribar al Coll de la Creu dels Alls on hi ha una cruïlla de camins. A l'esquerra el camí del Mal Pas. A l'altra banda de la pista, els camins de la font de Matarrodona i el del mas de Puigdoure, succesivament. A la nostra dreta el camí del turó de Puigdoure, que seguirem amunt fins a trobar la torre elèctrica. En aquest punt pararem atenció a un corriol poc fressat a la nostra dreta que seguirem mantenint la cota. Travessarem una carbonera dins l'alzinar i després un rocater fins trobar la balma a la nostra esquerra. Des de la torre elèctrica es triga poc menys de 10 minuts.

 


 

DESCRIPCIÓ
 
Es tracta d'un abalmament de 30 metres amb punts que assoleixen els 9 metres de fondària. Probablement el seu origen sigui una acció combinada de meteorització i un cert drenatge d'aigües del turó de Puigdoure. Efectivament, en alguns punts s'aprecien formes arrodonides més pròpies dels conductes forçats, si bé es tracta de espais pràcticament inaccesibles per el seu escàs desenvolupament.
Al centre de la balma hi ha un habitacle tancat d'uns 20 metre quadrats, fet amb pedres i argil.la i amb els sostre fumat. El dintell el formen quatre troncs de pi.
Trobem restes de fogueres, així com restes de ceràmica moderna i algun bloc de pedra tallat artificialment. Cal destacar que les petites concavitats que formen el fons de la balma estan deliberadament tancats amb pedres, probablement seguint el costum de la pagesia per tal d'impedir que hi fessin cria les guineus i qui sap si algun llop.

 


 
CROQUIS
 

cal balma croquis small

 


 
CODI CAVITAT
 
Conca del Sot de l'Infern 06 / 003
 
 
* Aquesta informació de la cova de l'Alemany ha estat una aportació del Quim Solbas en conversa amb un membre del CMT.
 
 
 
 
 
 
{audio autostart}giacchino.mp3{/audio}
 

Els comentaris han estat suspesos temporalment.