Fumada de Puigdoure, cova

fumada de puigdoure balma topo 640x480

UNA BALMA ORIENTADA A LLEVANT


INTRODUCCIÓ

Aquesta balma és el característic forat allargassat que sotja la cara est de l'esvelt turó del Mal Pas de Puigdoure. És una balma completament nua de vegetació. Hom no descarta que els homes de l'Edat de Bronze trobats a la cova del Mal Pas, empressin la balma com a punt de guaita i tancat per a bestiar.
El topònim de Cova Fumada de Puigdoure ja el trobem escrit en un butlletí del Club Pirinenc de Terrassa, el Novembre del 1923, i més tard a la Guia Monogràfica del CET. La visita d'aquesta cavitat formava part d'un itinerari habitual que partia de la Pola, passava per la Cort Fosca, visitava la balma, anava a Puigdoure, baixava a Matarrodona i acabava a Sant Vicenç de Castellet.
La visita a la balma és molt recomanable, donat que la vista que es domina des d'allí paga molt la pena.SITUACIÓ

Des del coll del Mal Pas només cal enfilar-se directament al turó del Mal Pas pel costat nordest del turó, mirant de fer una mica de ziga-zagues per la roca viva, per tal de no haver de grimpar. Sinó ho feu així i alegrement us enfileu per la cara de llevant, us podeu trobar que la grimpada se us converteixi en una escalada que potser no desitjàveu.DESCRIPCIÓ

És una balma de 37 metres de pòrtic per 9 metres de fondària. Malgrat tot, el terra no és massa pla, pel que fa que els unics llocs còmodes siguin a l'interior, i no precisament massa alts (de l'ordre d'un metre fins a 40 cm al fons).
L'origen de la balma probablement estigui lligat al buidatge mecànic d'una gran llentia de sorrenques, ajudat per l'acció de drenatge de dues diàclasis perpendiculars que travessen la cavitat.
Com en la Balma de la Mel i en la Cort penjada, al subsòl s'hi observa la presència d'excrements de bestiar com ara ovelles.

BIBLIOGRAFIA

-Butlletins Club Pirinenc de Terrassa. Nos.1(p.24),2(p.35),3,(p.52),16 (p. 68), 36 (p.104).CODI CAVITAT

Conca de Matarrodona 05 / 026


{audio autostart}giacchino.mp3{/audio}

Els comentaris han estat suspesos temporalment.