Matinal 2. El Castell de Pera i la volta de Pedra Seca 1.3

 
Una vegada restaurades la totalitat de barraques de vinya de la casa Saladelafont, us proposem una ruta alternativa per assolir el Castell medieval de Pera, a Sant Llorenç Savall.

 

 

 

MATINAL 2 EL CASTELL DE PERA i LA VOLTA DE PEDRA SECA


castell de pera matinal croquis large
 

 

Partint de Sant Llorenç Savall en direcció a Monistrol de Calders i passat el km 23 hi ha un pontet abans del Pont del Bosc Negre, lloc on neix una pista à la nostra esquerra, que porta al Sot de les Artigues. El lloc es identificable per l'obertura a la tanca i pel cartell de 'camí sense continuïtat'.  Passat el cadenat anirem amb la idea de tombar a la nostra esquerra, seguint la pista ampla. Passarem pel costat del canyissar on desguassa la surgència dels Abeuradors, i ho sol fer després d'un bon període de pluja. Aquí el bosc que ha rebrotat després de l'incendi és una roureda exuberant. La pista remunta i tomba a la dreta, ara paral·lela al Sot de les Artigues. Per uns segons a l'horitzó treurà la seva calba el Montcau, just per saludar-vos. Pararem atenció al segon xaragall a la nostra dreta i el remuntarem, trobant la barraca restaurada no.98 dita del Sot de les Artigues.


b98 4 small
la barraca 98 del Sot de les Artigues

Es tracta d'una gran barraca que s'havia enrunat definitivament a finals del segle passat. Des de la barraca és possible (i recomanable) localitzar visualment la següent barraca, més amunt i a l'altra banda del Sot de les Artigues, perquè serà el nostre proper objectiu amb un tram fora de camí.

b98  3166 small
les barraques 98 i 316, a banda i banda del Sot de les Artigues

Retornem a la pista i prenem un trencall que baixa fins a trobar la llera. Passada la llera sortirem fora de camí per la nostra dreta. Seguint les fites remuntarem el costat dret del Sot fins anar a trobar la barraca no.316 de la Font d'en Comas. Aquesta barraca tenia el sostre enfonsat, i actualment un xaragallet entolla amb la seva aigua l'interior de la construcció.

b216 i cuidador small
Joan Roura (C.E.C.), el cuidador de la barraca 316 de la font d'en Comas

Seguim remuntant fora de camí i en direcció sud fins a trobar la pista, que seguirem a la nostra esquerra fins a un collet on hi ha una cruïlla. Nosaltres prendrem la pista que en direcció sud segueix el carener i passa per sota la línia d'alta tensió. Travessada la línia, segueix un fort revolt a la dreta i pujada cap el carener. Seguim pel llom fins a trobar la petita barraca no.315, adosada a un promontori de roques. Després de l'incendi de 2003, la construcció quedà aterrada.


b315 3 small
                                    La barraca 315, dalt del promontori que separa les cases Saladelafont i Agramunt


Seguim pel llom carener, baixant primer el promontori, tombant cap a la dreta i enllaçant amb el corriol que ve del coll d'Agramunt. El seguim a la nostra esquerra, també pel llom carener fins a trobar els vestigis del castell de Pera.


castell de pera pan large
                                     d'esquerra a dreta, el Castell de Pera, La Mola, el Montcau, els Emprius i Roca Sereny


Les primeres notícies d'aquest castell daten del segle X i després de passar per molts senyors feudals i propietaris, el 1736 es traslladava de la seva capella la imatge de Santa Maria cap a Sant Llorenç Savall, quan l'edifici ja amenaçava ruïna. El castell s'emplaça en una carener que separa la conca de Sant Llorenç Savall de la Vall d'Horta, i des del seu cimal s'esguarda el sector nord est del Parc Natural de Sant Llorenç. Trobareu més explicacions sobre aquest castell roquer en el plafó que hi ha instal·lat a l'interior del recinte.


castell de pera small 2
 el Castell de Pera

Baixarem pel vessant est del castell, travessant els graons d'antigues feixes de vinya. Cuitarem de trobar el corriol a la nostra esquerra per baixar al collet del Castell-si ho féssim per la nostra dreta, el baixador és més empinat i incòmode. Trobarem la gran barraca restaurada no.186 del Collet del Castell. La seva restauració per part de la colla de Pedra Seca del CE Castellar, fou un veritable tour de force partint d'un cercle completament aterrat de blocs enormes. Una recomanació: estireu-vos completament i panxa amunt, amb el cap mirant al nord, damunt la taula de pedra que hi ha davant de la barraca i mireu el cel amb un tros de la vall de Saladelafont a sota. Podeu tenir la impressió que us trobeu al final d'un antic delta, amb un tros de costa (Granera) al fons. Un miratge d'un parell de milions d'anys!


b186 en restauraci small
el Grup de Pedra Seca de Castellar restaurant la barraca 186 del Collet del Castell


Trobem i baixem la pista que ve de Saladelafont, parant atenció a sortir-ne per la nostra dreta al lloc anomenat l'Era Roja. Baixarem per la nostra dreta a trobar un rocater i el final d'una pista que mor al torrent. Aquesta pista ens durà a peu de la barraca que ja vèiem de lluny: la barraca de la vinya de cal Martí era la única construcció d'empeus que encara quedava a Saladelafont, però igualment rebé l'atenció del Josep i el Pere Saladelafont, que li afegiren la terra necessària per poder plantar-hi els lliris blaus a la closca.

b187 pere saladelafont
els Saladelafont restaurant la barraca 187 de la Vinya de cal Martí


Seguim davallant la pista i desemboquem en una pista més ampla que seguirem a la nostra esquerra. Aviat trobem les ruïnes del casalot de cal Martí, una construcció dedicada al conreu de la vinya que encara conserva les tines a l'interior. Seguim la pista que porta a un xalet, construcció que substituí el desaparegut mas de Saladelafont, desmuntat pedra a pedra els anys setanta del segle passat, pedra que fou reutilitzada per bastir cases d'aspecte rústic i noves de trinca a la part alta de Sant Llorenç Savall.


cal mart i saladelafont small
                                                     en primer terme les ruïnes de Cal Martí, Saladelafont i el xalet

Retornem per la pista principal, passant per sota la línia d'alta tensió. Prendrem un trencall a la nostra esquerra i bo i pujant arribarem a una cruïlla a la qual ja havíem estat després d'haver visitat la barraca de vinya no. 316 de la Font d'en Comas. Baixarem al Sot de les Artigues seguint la pista. Quan serem a la llera del torrent sortirem a la nostra esquerra seguint el thalweg per trobar la Font d'en Comas. De la font seguim la pista fins al punt de partida.


font den comas small
la font d'en Comas, el final del recorregut matinal
ENLLAÇOS

 

 
 
De cara a Barraca (63) Els cavallers i el Castell de Pera. Crònica.BIBLIOGRAFIA


FERRANDO i ROIG, Antoni. Els castells del rodal del Montcau. Publicacions de l'Abadia de Montserrat. Cavall Bernat 21. Juny 1992.


Nota- si cliqueu damunt les fotos de les barraques de vinya, notareu el canvi d'estat de la construcció. Totes les barraques restaurades tenen un pot de registre amb la imatge de la barraca abans de ser restaurada.


{audio autostart}flickr.mp3{/audio}

Els comentaris han estat suspesos temporalment.