Castellassa del Dalmau, escletxa de la


Castellassa del Dalmau EscletxaWEBTOP Large


Tallant la Castellassa de dalt a baix

 
INTRODUCCIÓ

Cavitat de més de 15m d'alçada que està enclavada en una fractura que talla verticalment la cara est de la Castellassa del Dalmau. El 19-5-2019 l'Espeleopringuer hi va fer cap aprofitant una visita al recentment localitzat Blocus de la Castellassa. Sent la boca de la fractura més alta que no pas la fondària, ens vam decantar per batejar-la com escletxa.
 
 

 SITUACIÓ

Si seguim el camí del Sot de Matalonga fins a la capçalera, trobarem una pista de desemboscar molt fressada que marxa pel costat hidrogràfic esquerre. Després d'un fort giravolt la pista segueix un tram recte i passa pel costat d'una barraca de carboners molt ben conservada. La pista revolta la capçalera d'un torrent i aviat retorna de baixada. En aquest punt d'inflexió nosaltres sortirem amunt, fora de camí, fins a encalçar un corriolet que planeja per sota la Castellassa del Dalmau i que ha estat recentment recuperat i senyalitzat. Nosaltres el creurem perpendiculars cap a la cinglera de la Castellassa, anant a trobar el límit del bosc amb el rocater i decantant-nos cap a la punta sud de la Castellassa. El Blocus és al capdamunt d'un petit torrentet, en aquest límit entre la franja erma del peu de la Castellassa i el bosc de sota. L'Escletxa de la Castellassa és a la vertical del Blocus i ens caldrà anar a peu de cingle.
 

 
DESCRIPCIÓ

Cal remuntar un ressalt terrós farcit d'arítjols i d'uns sis metres d'alçada. Arribarem a la part més ampla (1m) de la fractura  i d'uns vuit metres de fondària. El fons énnegrit de la cavitat insinua que potser en algun moment va ser utilitzada per a treballs apícoles. El dia de l'exploració en Quicu Tàpias grimpà 15m encaixat al fons de la diàclasi N260, trobant a la part superior una curta galeria ascendent d'uns 3m de recorregut, sent la fondària total d'uns 11m.
 

CROQUIS

castellassadeldalmau escletxaCROQUIS Small
 

 


CODI CAVITAT

Conca de les Carenes de l'Illa 12 / 046 (provisional)


 
 
 
 
{play}images/stories/mp3/giacchino.mp3{/play}

Els comentaris han estat suspesos temporalment.