Olla, cova de l'

 
Ollacova WEBTOPO Large


Magatzem d'aigua pels carboners

 
INTRODUCCIÓ

La cova va ser localitzada el 2014 mentre fèiem una recerca sistemàtica per la part alta del sector del Sot dels Debanadors. Tot i que ja hi havíem estat - hi vam reconèixer la Balma dels Gours- no havíem ensopegat amb la cova. Al fons de la cavitat i al peu del que sembla una formació que devia degotar, vam trobar una vintena de fragments de ceràmica moderna pertanyents a una - o més d'una olla- que devia servir d'aprovisionament pels carboners de la zona. A la Serra de l'Obac, a tocar de la carretera a Talamanca, tenim el topònim de la font de l'Olla que, probablement, devia tenir la seva corresponent olla amb un ús similar.

 

 SITUACIÓ

No hi ha cap camí que meni a la cova. Partint de l'Alzina del Sal·lari pujarem al coll de Boix i d'allí prendrem el trencall de Puigdoure, travessant prèviament la pista de Matarrodona. Abans d'arribar a l'Era dels Enrics enllaçarem amb el corriol que ve de la Balma dels Debanadors per la nostra dreta i pocs metres més endavant sortim en un punt una mica enlairat a partir del qual el camí començaria a davallar. Nosaltres sortirem per la nostra dreta a trobar la base d'una cinglereta amagada pel bosc on a la nostra esquerra trobarem l'entrada de la cova de l'Olla. Metres més enllà i en el mateix nivell geològic trobarem altres forats.
 

 
DESCRIPCIÓ
 

Petita cavitat d'uns 5,5m de recorregut seguint una diàclasi N20. La boca d'accés fa un metre i mig d'alçada mentre que al fons s'arriba als tres metres d'alçada, punt on la galeria es parteix. Una part estreta i impracticable i una altra que fa un petit clot que és a on possiblement s'hi recollia l'aigua. Tant aquest sostre com tot aquest tram final apareixen força concrecionats, fet que reforça la hipòtesi que la ceràmica servís per recollir l'aigua que degotava de les formacions.
 
 

CROQUIS

Olla cova CROQUIS Small


 

CODI CAVITAT

Conca del Sot de l'Infern 06 / 025 (provisional)


 
 
 
 
{play}images/stories/mp3/giacchino.mp3{/play}

Els comentaris han estat suspesos temporalment.