Sagristia, foradada de la


Sagristia foradadaTOPWEB Large


 EL MALSON DELS CAÇADORS DE CONILLS

 
INTRODUCCIÓ

Seguint el rastre d'una possible font al Torrent Bo, amb el Quim Solbas vam trobar-nos amb aquesta foradada el 3-4-2015. Més tard vam ensopegar amb una descripció d'en Lluís Vergés i Solà* que hi coincidia plenament: " La 'Sagristia' és una esquerda profunda en un mur de pedra la qual, segons els caçadors, tenia quelcom de misteriosa, puix que, en l'empait dels gossos, els conills desapareixien dins l'esquerda i no se'ls podia atrapar. Un dia, un caçador intrigat va anar a la banda oposada de la roca i s'adonà que els conills sortien per l'altra esquerda que allí es trobava i que totes dues es comunicaven.
Així es diu i així ho repeteixo jo, bon llegidor ".
 
 

 SITUACIÓ

Situats a la punta del carrer vapor de Sant Llorenç Savall, deixarem enrere l'asfalt travessant el pont de Les Conques. En pocs metres trobarem un trencall amb indicador, nosaltres seguirem pel de l'esquerra, ran de riu Ripoll. Més enllà trobarem un segon trencall indicat, aquest cop sí que prendrem el trencall de la dreta. La pista remunta i es manté pel vessant hidrogràfic esquerre del torrent Bo. Sota els pals d'alta tensió i a la nostra esquerra, trobarem una resclosa artificial. Poc més enllà creuarem el torrent i passarem a frec d'una caseta d'obra. Seguirem un fil de corriol que, darrere d'unes canyes ens descobreix una bassa-font del Torrent Bo. Uns vint metres enllà i continuant pel mateix vessant del torrent, seguirem una traça de corriol parant atenció a les parets de la cinglera a l'altra banda del torrent, bo i trobant l'entrada de la Foradada de la Sagristia.
 

 
DESCRIPCIÓ

Diàclasi perpendicular i a frec del torrent Bo que, per efecte del retrocés del cingle, ha esdevingut una foradada. En efecte, la diàclasi generatriu N 293 travessa en més profunditat que els sis metres de recorregut de l'actual foradada, i a l'altra banda es pot veure com també entalla el paquet de conglomerat carbonàtic. En dies de pluja, l'aigua circula per aquesta diàclasi. Una segona diàclasi paral·lela al torrent (el passadís que avui ha quedat rere els blocs) facilità que el succesiu pas de l'aigua del torrent i la meteorització de la base dels gresos acabessin per fer cedir, per gravetat, el bloc diaclassat.
 

CROQUIS

Sagristia cova CROQUIS Medium

 
 
BIBLIOGRAFIA

* VERGÉS i SOLÀ, Lluís. Foranies i altres coses de Sant  Llorenç Savall. Guia il·lustrada d'un poble reblert d'història. 1971.

 
 
 
 
 
{play}images/stories/mp3/giacchino.mp3{/play}

Els comentaris han estat suspesos temporalment.