Trona del Gegant, balma de la

Trona del Gegant balma de la TOPWEB


L'Albert Verdós també ens descobreix un nou topònim

 
INTRODUCCIÓ

La troballa d'aquesta cavitat per part del muratà Albert Verdós ens descobreix una nova balma obrada i també un topònim que no coneixíem, la Trona del Gegant. Amb aquest nom és com a Mura també coneixen el monòlit de l'Ocell de Pedra, nom amb el qual apareix a la major part dels mapes de la zona. L'Albert ensopegà amb la balma en una matinal mentre preparava una possible ruta de bicicletes que enllacés algunes de les nombroses pistes del sector. Paga la pena visitar la balma per la perfecte integració de la paret seca amb l'entorn i que ha permès que el lloc passés completament desaparcebut fins avui.

 
 

 SITUACIÓ

Partint de l'abandonada casa de La Vall marxarem en direcció nord, pujant per la pista de la nostra dreta. La pista revolta una fondalada i quan s'acosta a la base d'una torre d'alta tensió, ens apareixerà un corriol per la nostra dreta que ens durà a la Trona del Gegant / Ocell de Pedra, lloc on si ens fixem bé , també hi ha una llosa Foradada de l'Ocell de Pedra. Per trobar la balma haurem de deixar el corriol per la nostra dreta i seguir per la base del cingle, per la seva cara sud. Metres enllà, trobarem la balma obrada.
 

 
DESCRIPCIÓ

Balma d'uns 4 metres de profunditat i d'un metre i mig d'alçada, amb un pòrtic d'uns 10 metres orientats N240 (sudoest). Els paraments de pedra seca, d'uns 40 cm de gruix, tanquen la zona més profunda de la balma tot i que el sutge s'escampa extramurs. Una llarga estaca trobada amb filferros lligats, i amb el nom d'una colla pintat en verd ( "Colla del ..." il·legible) suggereix que la barraca hauria pogut servir per tancar bestiar, tot i que el més probable és que fos emprada pels carboners que treballaven la zona. Les restes de xapes metàl·liques usades per fer foc, així ho semblen indicar. Per la bona orientació solar, no es pot descartar que la balma hagués servit d'aixopluc per a un vinyater tot i que això s'hauria de confirmar per la presència de marges propers.
 
 

CROQUIS

Balma de la Trona del Gegant CROQUIS
 

CODI CAVITAT

Conca del Torrent de La Vall 08 / 013 (provisional)


 
 
 
 
 
 
{play}images/stories/mp3/giacchino.mp3{/play}

Els comentaris han estat suspesos temporalment.