Sot del Matxo, balma del

 Sot del Matxo balma TOPWEB Large

 


PEGA, MEL I VI

 
INTRODUCCIÓ

Petita balma obrada que es troba a la part central del Sot de l'Infern, un sector on hi proliferen altres balmes similars. Al voltant de la cavitat es troben un bon nombre de marges de pedra seca que ens fan pensar si la vinya no en va ser la raó i potser també, l'origen del topònim. La balma fou localitzada pel Quim Solbas durant les tasques de recerca d'un avenc a la zona que s'havia vist poc després de l'incendi de 1985. L'avenc, que hauria de tenir una boca de petites dimensions i s'obria als peus d'una alzina cremada, encara no ha estat trobat.
 

 SITUACIÓ

 Si venim pel vessant del Puig de la Balma (Mura) farem cap al Collet Roig i baixarem fins el Sot de l'Infern. Continuarem baixant el Sot deixant enrere la carena de les Cases Velles del Puig i el torrent homònim. Seguirem la pista fins a trobar un trencall a la nostra dreta, poc després d'haver passat el Forn de Pega i havent travessat el Sot. Aquest trencall recula per l'altre vessant del Sot de l'Infern i s'enfila fins a trobar el Sot del Matxo. Travessa la llera i a la nostra dreta ens surt un trencall que seguirem cap al torrent del Forn de Pega *. A mig camí d'arribar a la llera sortirem per la nostra esquerra a trobar la base de la cinglera on hi ha la balma obrada.

* Quan vam localitzar el Forn de Pega del Sot vam sospitar que el topònim d'aquest torrent devia ser una errada als mapes, perquè el forn es troba al peu del següent torrent. Tot i que no hem explorat a fons aquest altre torrent, seria molt inversemblant trobar dos forns de pega tan junts.
 

 
DESCRIPCIÓ
 
Més que la balma en sí, que amb prou feines supera els dos metres de fondària aprofitant un bancal de gresos vermells de 1,70m de potència, el que crida més l'atenció és el muret i els marges que envolten el lloc.  Quan un és dins, hom té la sensació que el tancament no té sostre però sí que el té: és al capdamunt de la cinglera. En cas de pluja l'eficàcia d'aquest sostre és molt dubtosa i és per això que gairebé en podríem dir mitja barraca, d'aquesta balma! Per les mostres de sutge i algun tió, sabem que a l'interior s'hi havia fet foc. El que no hem pogut esbrinar és el contingut del que podria haver estat una antiga ampolla de cervesa trobada en el parament. 


CROQUIS

Sot del Matxo balma CROQUIS Small
 

CODI CAVITAT

Conca del Sot de l'Infern 06 / 024 (provisional)
 
 {play}images/stories/mp3/giacchino.mp3{/play}
 
 

Comentaris  

#2 xorx 30-11-2017 09:48
Caram, així que dos forns de pega a tocar...?
:eek:
#1 Ramon 29-11-2017 14:46
Segons en Llorenç del Puig de la Balma, el forn de pega existeix però resta farcit d'esbarzers, Jo l'he buscat un parell de vegades sense èxit, potser tu tindràs més sort

Els comentaris han estat suspesos temporalment.