Obaga del Putxet, cova de l' 1.0


Obaga del Putxet cova TOPO copia LargeUNA APROXIMACIÓ AVENTURERA

INTRODUCCIÓ

Cova localitzada pel Francesc Abad i publicada per Ramon Suades el desembre de 2011. Presumiblement la cavitat fou trobada després d'una intensa recerca per les entranyes d'un torrent tributari del Sot de l'Infern buscant una font dita de les Guineus. El record més sentit de la cova fou el nivell d'embadissada al qual es van sotmetre per arribar-hi -recorda en Ramon Suades. Quan hi vam nosaltres, qui es va endur un mal record va ser el Quim Solbas, a qui li va caure al peu un pedrot que havia recorregut tota la cavitat fins sortir disparada a l'exterior. Va estar setmanes fent repòs. 
 

 
SITUACIÓ

Remuntant el Sot de l'Infern des de l'indret del Forn de Pega la pista passa al costat hidrogràfic esquerre. Caldrà comptar el segon torrent secundari que travessem, lloc on neix una antiga pista que s'enfila torrent amunt. Encastat al thàlveg hi trobarem un bloc enorme, el bloc de la Guineu. La pista està molt abandonada però de lluny estant ens permet veure l'entrada de la cova a l'altra riba. La pista arriba fins al punt de la llera on hi han els Degotalls de la Guineu, font que inicialment es creia que era la veritable Font de la Guineu, recentment retrobada per David Hernàndez i l'Armengol Gelabert (febrer 2018). Per arribar a la cova caldrà sortir per la dreta de la font a trobar la cinglera del vessant hidrogràfic esquerre d'aquest torrent. Una vegada arribats a la paret caldrà seguir el cingle amunt fins el punt que es troba una altra pista de desboscament abandonada i que passa a peu de la cova.

 

 
DESCRIPCIÓ

Cova (en realitat foradada) amb dos accessos un dels quals penjat i estret. L'accés per l'entrada àmplia de direcció N76 és força abrupte fins a trobar el pas acotat i de perfil de sostre més arrodonit. En aquest punt la cova presenta ramals N348 a banda i banda. El ramal de l'esquerra ens permet avançar uns tres metres trobant un punt on ens podrem posar drets. El ramal de la dreta es torna impracticable a causa del sediment acumulat, però pel corrent d'aire que en surt s'intueix que té connexió i sortida amb una diàclasi paral·lela. A l'interior de la cavitat són destacables les restes d'excrements de gat mesquer i els tres nius de moixó, un dels quals és situat a la part més profunda de la cavitat. També cal destacar la diferent coloració, ennegrida, d'una part del sostre de la cavitat. Tot i la bona orientació solar de la cova, no hi ha restes antròpiques que suggereixin que aquesta petita cova hagi tingut cap ús.
 

 
CROQUIS

putxet cova CROQUIS Small
 

 
CODI CAVITAT

Conca del Sot de l'Infern 06 / 021 (provisional)
 
 
 
{play}images/stories/mp3/giacchino.mp3{/play}

Els comentaris han estat suspesos temporalment.