Crani del Senglar, balma del

crani del senglar balma topo large


CRANIS DE SENGLAR I CARBONERS

 
INTRODUCCIÓ

Aquesta remarcable balma fou descoberta pel Marc Camí Carcia l'any 2013 i per tant, no fou localitzada durant cap dels estiuejos que la seva família solia passar a Matarrodona, tot i que la balma mira directament a la masia.
Aquest abril de 2016 en Quicu Tapias enfilà la balma des de Matarrodona, aprofitant aquesta visibilitat directe, i sense tenir notícia de la cavitat la va assolir i explorar.

És probable que la balma fos d'alguna utilitat al proper  Mas Gorina del qual avui només queden els fonaments. El que sí queda provada és la presència de boscaters i carboners, mercés el sutge en dos o tres punts de la cavitat. Recordem que a primers dels anys vuitanta fou tallat el Roure Llarg que dona nom al torrent principal, aprofitant que aleshores es venia la propietat del mas de Matarrodona.
 
 

 

SITUACIÓ

Des de l'Alzina del Sal·lari pujarem al coll de Boix i d'allí prendrem la pista de Matarrodona fins arribar-nos a peu del turó del Pujol (recentment rebatejat 'Castellot'). Quan voregem el costat oest d'aquest turó, dues antigues pistes de desboscament (només dibuixades al mapa CET 1987) van a trobar la pista on som, per la nostra esquerra. Prendrem la situada més al nord. El trencall està passat un torrent, la pista de desboscar voreja pel costat nord d'un petit carener, i tomba a la nostra esquerra. Abans que la pista faci un altre tomb decidida a trobar el torrent, sortirem per la nostra dreta i baixarem com podrem per situar-nos a peu de cinglera. La balma es situa sota el saltant d'aigua que fa el mateix torrent. Aneu en compte perquè sota la cavitat encara hi ha una mica d'estimball.

 

 

 
DESCRIPCIÓ

A banda del típic balmat que fan els saltants d'aigua quan travessen els nivells carbonàtics, la balma del Crani del Senglar també aprofita una diàclasi N280 que coincideix amb la part més profunda de la cavitat (10m) i també amb el sostre més concrecionat. La presència dels carboners queda documentada per la ceràmica moderna ennegrida, per les evidències de fogaines i, possiblement, per les restes d'un parament a la part més profunda. És molt probable que el degoteig de les formacions fos aprofitat d'antic per recollir aigua en una olleta, una tradició que els carboners van mantenir ben viva fins el segle passat.
Des de la Balma del Crani es pot veure el mas de Matarrodona i el tram corresponent del torrent del Roure Llarg.


 
 

 

CROQUIS

crani del senglar balma small
 

 

CODI CAVITAT

Conca de Matarrodona 05 / 059 (provisional)
{audio autostart}giacchino.mp3{/audio}

Els comentaris han estat suspesos temporalment.