Cabres, cova de les

 

cabres cova topo large

 


separats de la timba per un replanet


INTRODUCCIÓ

El 2-8-2012 en una sortida topogràfica a la cova del Mugró ens va acompanyar el Marc Anglés i entre les observacions fetes, cridava l'atenció una cinglera. En acostar-nos-hi vam trobar una cornisa que recorria bona part de les parets. En Quim i jo vam dubtar, només el Marc Anglés va recórrer sencer el tram penjat. Seguint el rastre de cagallons de cabra i de galzerans rosegats va acabar trobant un forat que va batejar de les Cabres. No duia frontal, però el va descriure com un forat amb continuïtat però amb molta estretor. Tres anys més tard, un 14-2-2015 la secció d'Espeleopringuer obsequiava el Marc Anglés, que ja duia un any treballant a Xile, amb una sortida i dinar especials. El destí era desconegut per a la majoria, en base a l'observació d'altres membres de la secció. Finalment i per a sorpresa de tots, el lloc coincidia amb la cavitat observada pel Marc tres anys abans. Aquell dia sí duiem frontal i s'apreciava una continuïtat folgada a l'altra costat del pas estret, però per contra ara no es duia material per fer una desobstrucció. L'endemà i acompanyat del Quicu Tàpias vam desobstruir el pas i vam donar notícia del que vam trobar-nos. Aquell dia descobríem, a més, que en aquella cornisa penjada també hi havia una feixa i restes de teula, elements que hom voldria identificar amb la proximitat del monestir.



SITUACIÓ

De dalt el monestir benedectí de Sant Llorenç del Munt cal baixar en direcció al Morral del Drac, però de seguida ens decantarem a la nostra dreta, fora de camí cap a la punta de carener on hi ha la balma de la Pinassa, a l'oest del característic cimal del Mugró i paral·lel al cingle de la cova de les Ànimes. Arribarem fins a un planet amb vegetació, gairebé damunt la punta. Cal continuar baixant pel costat de la canaleta interior i revoltar la cinglera per sota d'oest a est, seguint un replà penjat que no ofereix cap dificultat però que convé no menystenir. Aneu amb compte. En aquest replà tan escàs de mides, hom hi ha trobat les restes de murets de conreu (de vinya?) i teules que inicialment havien passat desaparcebuts. Baixarem arranats a la paret fins a trobar-nos al peu de l'entrada de la cova, punt i final del replà.



DESCRIPCIÓ

Cavitat amb una única galeria d'uns 12m de direccions N300/320. L'entrada espaiosa davalla en lleugera rampa fins a trobar un topi als dos metres i mig. Aquest era el punt que es va desobstruïr. Rere el topi s'observaven formacions i en aparença la cavitat guanyava en alçada. Després d'unes hores de desobstrucció, en Quicu Tàpias inaugurà l'exploració de la cavitat, estreta, concrecionada i farcida d'anemolites punxants. Amb un recorregut lleugerament sinuós i d'amplada 0,5m constant, passarem per sota dos trams de prestatges concrecionats. A la part final de la cavitat, també molt concrecionada, s'ha de progressar completament estirat fins el punt que no hi ha més continuïtat penetrable.
Marc, el nostre repte de connectar directament amb Temuco, Xile no va reeixir, però ho seguirem intentant!



CROQUIS

cabres cova croquis medium



CODI CAVITAT

Conca de la Vall de Mur 10/045 (provisional)








{audio autostart}stagnes.mp3{/audio}

Els comentaris han estat suspesos temporalment.