Pinassa, balma

 

REFUGI DE TOTA LA VIDA

 
 
INTRODUCCIÓ

Coneguda també amb el nom de balma S.E.A.C., la balma de la Pinassa és molt freqüentada, sobretot, per excursionistes castellarencs que enfilen la Mola per aquest vessant. Precisament sabem que va ser gent de Castellar que, durant la guerra civil, s’hi van emboscar. El seu nom original li ve d’una grossa pinassa de 3,50 metres de diàmetre que hi ha tot just a vuit metres de l’entrada. Una part de la balma està obrada com a refugi.
 
 

 
 
SITUACIÓ
 
 
Si anem pel camí de la Soleia, en direcció a la canal de Sta. Agnès, després de creuar la carena de les Ànimes, hi ha la fondalada de la canal Freda. La balma de la Pinassa és en aquesta canal, a mig aire entre el camí de la Soleia i el de la Senyora.
 
 


DESCRIPCIÓ
 
 

 

Es tracta d’una balma orientada en direcció al nord, amb un pòrtic considerable de més de 32 metres, i amb una alçada màxima d’entre 7 i 9 metres. El punt de major fondària és d’uns 11 metres a la part no obrada. Hi ha constancia escrita que al seu interior hi ha una sorgència intermitent. Creiem que es deu tractar del fons d’embassament que hi ha també a la part no obrada.
 

 

 

 
 
CROQUIS
 
 
pinassa balma croquis small
 
 

 
 
BIBLIOGRAFIA

CMB. Catálogo. 1963, p. 150.
 
 

 
 
CODI CAVITAT
 
 
Conca de la Vall de Mur 10 / 028
 

 

ENLLAÇOS

 

 

 

 

 

 

 

{audio autostart}giacchino.mp3{/audio}

 

Els comentaris han estat suspesos temporalment.