Forn de can Roca, balma

 
balma forn can roca topo

 


REFUGI DELS GERMANS GIBERT

 
INTRODUCCIÓ

Els germans Gibert de can Roca (Mura) es van emboscar en aquesta balma durant la guerra civil (1936-39). El més destacable del lloc és el forn amb el qual van arribar a coure pa sense llevat. La notícia d'aquesta cavitat ens l'havia facilitat diverses vegades el Josep Llorens del Puig de la Balma, propietari del lloc.

 

 
SITUACIÓ

A la capçalera d'un torrent tributari del torrent del Joncar. Per arribar-hi cal seguir la pista que davalla pel torrent del Joncar. Ben bé a la capçalera, quan la pista fa un revolt molt pronunciat decidit a baixar, sortirem per la nostra esquerra remuntant uns metres fins a trobar-nos una clariana que seguirem en direcció est fins a trobar una segona capçalera de torrent. La baixarem i en pocs metres, a l'alçada d'una carbonera, hi trobarem la balma.

 


 
DESCRIPCIÓ

Petita balma que aprofita una diàclasi N340 en un nivell carbonàtic secundari. La fractura divideix dos trams de conglomerat, un dels quals hostatja un petit forn casolà i l'altre, amb les parets picades artificialment, la cambra del refugi. En aquesta cambra s'observen dues petites diàclasis N90 sobreposades i paral·leles al cingle. Al sòl de l'entrada vam trobar un pal curt de fusta relligat amb filferros. Desconeixem l'ús que va tenir aquest estri. Frederic Gibert ens comentà que l'entrada de la balma havia estat coberta amb vegetació per dissimular l'accés.
 

 

CROQUIS

balma del forn de can roca croquis large
 

 

CODI CAVITAT
 
Conca del Sot de l'Infern  06 / 032 (provisional)
 

 
ENLLAÇOS

 

 

{audio autostart}stagnes.mp3{/audio}

Els comentaris han estat suspesos temporalment.