Avellaners Boscans, balma dels

 

avellaners boscans balma large

 


CAU DE CARBONERS I EMBOSCATS

 

INTRODUCCIÓ

Sabíem pel Josep Llorens (Puig de la Balma) de l'existència d'un refugi d'emboscats en aquest torrent. Arrel de les estassades dels anys 2012-2013 al sector del torrent dels Avellaners Boscans, en Ramon Suades localitzà aquesta petita balma obrada que, segons els propietaris del Puig de la Balma, serví de refugi tant dels carboners com dels emboscats durant la guerra civil. La barraca  carbonera obrada que hom pot trobar metres abans de la balma així ho corrobora.


 
SITUACIÓ

Partint del Puig de la Balma ens arribarem fins el trencall de Les Fontetes i baixant pel trencall creuarem el torrent dels Codolosos seguint la pista en direcció sud. Deixem la bifurcació de l'esquerra que baixa de la capçalera del torrent dels Codolosos. Més endavant deixarem una altra bifucació a la nostra esquerra. La pista zigzagueja per la llera del torrent dels Avellaners Boscans. Poc abans d'arribar a l'encreuament amb un torrent secundari, uns tres metres a la nostra esquerra trobarem un bloc de conglomerat amb heura sota el qual hi ha la petita balma. És possible que amb els anys, el rebrot de l'alzinar i dels matolls dificultin de nou la seva localització.
 

 
DESCRIPCIÓ

Quan vam veure les fotografies que ens va fer arribar en Ramon Suades, vam pensar que es tractava d'una balma obrada que aprofitava un bloc isolat de conglomerat. Però quan la vam anar a trobar, vam veure que en realitat la balma aprofitava un nivell carbonàtic de segon ordre i que el refugi s'inseria en un petit nivell de gresos vermells. L'entrada és tancada per un muret de pedra seca.
Tal i com ja havíem sentit a dir al Josep Llorenç del Puig de la Balma, aquest refugi hauria tot just servit per a eixoplugar una sola persona. Prop d'aquesta mateixa balma hi ha altres refugis més discrets.

 

 

CROQUIS

avellaners boscans croquis large
 

CODI CAVITAT

Conca del Sot de l'Infern 06 / 030 (provisional)
 

 
ENLLAÇOS

{audio autostart}giacchino.mp3{/audio}

Els comentaris han estat suspesos temporalment.