Colgada, cova

colgada cova topo

 


Avantpassat de la font del Llor?

 
INTRODUCCIÓ
 
Descoberta el mateix dia que la cova del Trident, el 13 d'Abril de 2002, la cova Colgada es trobava al capdamunt d'un talús de terra, on es podia veure una part de terra descrostonada que deixava entreveure l'entrada arrodonida d'una cova.  El talús era format per esllavissaments de materials que, davallant per un acanalament del terreny, havien pràcticament segellat l'entrada. El 27 d'Abril del 2002, i acompanyat del meu germà Pere, vam desobstruir l'entrada del que va resultar ser una nova petita cavitat a Sant Llorenç del Munt. Al fons hi vam trobar una petita granota i nombrosos exemplars de Meta burnetti.
 

 


 
SITUACIÓ

Caldrà partir de la pista de la Vall d’Horta (Sant Llorenç Savall). A la part final, metres abans del pont del Marquet de la Roca, surt una pista a la nostra esquerra, tancada amb cadena. Aquest serà el punt de partida per seguir a peu (min 00). Deixem enrere el forn de pega descobert arran de l'incendi de 2003. La pista puja i tomba a la dreta, per seguir planejant. Travessarem un torrent i després dos xaragalls i encara un torrent més, flanquejat per l'alzina del Crispiano i un esbelta pinassa (7 min.), lloc on s’albira perfectament el Paller de les Fogaroses. Uns 25 metres més enllà surt una drecera a la nostra dreta (7,22”) Aquesta drecera coincideix amb la primera vista a l’horitzó de la roca de la Morella. L’agafarem tot pujant.  Assolim la cresta d’un turonet, des d’on hi ha una magnífica vista de les Fogaroses i el nivell carbonàtic inferior. Planejarem entre bruc i pinassa. Enllacem amb la pista (10,31) que ve del torrent de Les Comes i del que n’hem fet drecera. El seguim amunt. Trobem un trencall a l’esquerra (12,08) que agafarem. Si continuàvem per la dreta aniríem a trobar el pont del Marquet de la Roca o la Font del Llor. Nosaltres planejarem en direcció S/W. Travessem dos xaragalls i el camí ascendeix tot reprenent l’amplada d’una pista. Tornem a planejar fins a fer un primer revolt pronunciat a la dreta (16,27). Seguim per la pista. Travessem un xaragall, una carbonera i encara un altre xaragall. La vista de Rocamur és ara superba. Parem atenció al segon revolt pronunciat a la dreta (19,15) perquè aquí és on varia el nostre trajecte. A la nostra dreta surt aviat una bifurcació. Nosaltres no l’agafarem, però és el senyal que uns vint metres més enllà, el camí s’arrana al conglomerat nu de la cinglera. A la nostra dreta s’obre un marge retallat al terreny davant mateix d’una plaça carbonera: probablement es tracti del lloc on els carboners hi tenien la barraca. Si mirem amunt,  entre la vegetació, probablement veurem la boca de la cova del Trident, uns quinze metres més amunt.
La cova Colgada és uns vint metres més amunt de la cova del Trident, al costat hidrogràfic dret de la canaleta que hi ha just al darrere.  Flanquejant el petit nivell carbonatat de la cova del Trident en direcció sud, passarem pels forats del Trident i arribarem a la canaleta que caldrà remuntar uns metres fins a trobar un acanalament al costat dret. El terreny és força empinat i descompost i, tot  i que cal comptar amb els arbres per pujar-hi, també s'hi han practicat alguns graons a la part alta per facilitar-ne l'accés.
 

 
DESCRIPCIÓ
 
L'entrada està partida per la meitat per una alzina que hi ha arrelat, i presenta una secció arrodonida. La cova la forma una única galeria de 6 metres de recorregut formada a pressió i amb una direcció aproximada N243W. La progressió és sempre estirats i gens còmode. El terra de la galeria és ple d'un sedimet finíssim, que en la seva part final va resultar dificil d'apartar, tot i que sabem que la cavitat continua almenys dos metres més enllà. Les parets de conglomerat apareixen recobertes d'una pel•lícula de fang solidificat.

 

Registre de temperatures:
Dia 22-06-2004
Exterior: 29,3º (10h) Interior: 18,4º
 

 
CROQUIS
 
 
croquis cova colgada
 

 
CODI CAVITAT
 
 
Conca de la Vall d'Horta 09 / 048 (provisional)
 
 

 
ENLLAÇOS
 
 
 
 
 
 
{audio autostart}giacchino.mp3{/audio}

Els comentaris han estat suspesos temporalment.