Torta, cova 1.0

torta cova medium

 


L'ESPERIT DE LES COVES

 

INTRODUCCIÓ
 
Cavitat localitzada per primer cop el 8 de novembre de 2001. A força d'anys de petites desobstruccions la cavitat passà dels 9 metres inicials a la cinquantena, superant fins a 5 passos realment estrets i concrecionats. El juny de 2010 es feu la darrera exploració de la part final de la cavitat utilitzant una càmera remota fabricada per J. Navarro (CEC) on es va poder saber que en cas de continuïtat, s'haurien de desobstruir no menys de 3 metres de galeria obstruida per sediments. Resten sense desobstruir els dos ramals ortogonals al final de la galeria 'Pere', un dels quals sembla donar indicis de continuïtat. En diferents indrets de la cavitat es van trobar restes òssies de ovicàprids, llebre, gos i senglar *.
* Informació facilitada per Miquel Nebot, de la secció Villalta d'Arqueologia i Paleontologia de la FCE.

 


 
SITUACIÓ
 
Com que la zona per la que cal passar és força atapeïda de camins, hem cregut convenient donar una descripció més acurada del trajecte, tot disculpant-nos per haver de fer el text més feixuc.
Caldrà partir de la pista de la Vall d'Horta (St. Llorenç Savall) en direcció al Marquet de la Roca. A la part final, metres abans del pont del Marquet de la Roca, surt una pista a la nostra esquerra, tancada amb cadenat. Aquest tram, que no es va escapar del paorós incendi de l'estiu del 2003, serà el punt de partida per seguir a peu (min 00). La pista puja i després de passar pel costat del forn de pega del Marquet tomba a la dreta, per seguir planejant. Travessarem un torrent i a la nostra esquerra aviat tindrem la vista de Rocamur. Travessarem dos xaragalls i encara un torrent més, flanquejat per l'alzina del Crispiano i un esvelta pinassa, des d'on destaca, a la nostra dreta, la vista del Paller de les Fogaroses (7 min.) Uns 25 metres més enllà surt una drecera a la nostra dreta (7,22"). L'agafarem tot pujant. Assolim la cresta d'un turonet, des d'on hi ha una magnífica vista de Les Fogaroses i el nivell carbonàtic inferior. Planegem per entre bruc i pinassa. Enllacem amb la pista (10,31) que ve del torrent de Les Comes i del que n'hem fet drecera. El seguim amunt. Trobem un trencall a l'esquerra (12,08) que agafarem. Si continuàvem per la dreta aniríem a trobar el pont del Marquet de la Roca o la Font del Llor. Nosaltres planegem en direcció S/W. Travessem dos xaragalls i el camí ascendeix tot reprenent l'amplada d'una pista. Tornem a planejar fins fer un primer revolt pronunciat a la dreta (16,27). Seguim per la pista. Travessem un xaragall, una carbonera i encara un altre xaragall. Parem atenció al segon revolt pronunciat a la dreta (19,15) perquè a la nostra dreta surt un trencall que agafarem. El camí camí puja tot mantenint una amplada considerable i uns marges fets amb carreus ben sòl.lids. Ziga-zaga esquerra-dreta (21'). Pujem un xic més i planejem (22') en direcció nord. Travessem una carbonera (24') i sortim a un rocater, que pujarem per entrar novament al bosc. El camí tot d'una queda flanquejat per un pas estret de roca dinamitada i puja pel costat d'una balconada (26') amb una magnífica vista de Rocamur i els cingles de Gallifa. Compte aquí, perquè just passada aquesta estretor, sortim del camí a la nostra esquerra, superant un ressalt d'un metre on hi ha un altre camí que surt en direcció sud. El seguim. Travessarem un xaragall i trobem la Roca Dinamitada (27'), un bloc de conglomerat. Sortim a un petit rocater i a l'entrar novament al bosc i trobem dos camins  dels quals prenem el de la nostra esquerra. Després d'una breu ascenció, passem per entremig de dos blocs de conglomerat (28,30). Arribats a aquest punt, deixem el camí per seguir amunt a trobar la cinglera, on dalt d'una canaleta, s'obre la cova Torta, (31') uns 50 metres per sobre del camí que hem deixat.

 


 
DESCRIPCIÓ
Una boca inclinada dona pas a una galeria d'uns nou metres de recorregut, força alta i lleugerament descendent. Rere el primer pas hi ha una galeria a la dreta que fineix en dos ramals, i una altra a l'esquerra que dona pas a una saleta amb un petit pou gairebé segellat per concreció. D'aquesta saleta i  superant un tercer pas estret s'accedeix a una curta galeria 'Barquinero' de 3 metres on es possible posar-se dret. Un quart pas estret dona pas a la galeria més llarga i folgada de la cavitat, tret de la galeria d'entrada. Aquesta galeria batejada 'Pere' fineix en un encreuament descendent: dues petites galeries ortogonals i una de paral·lela que és la continuació de la cavitat. Aquesta nova galeria ens perment passar arrossegats sense problemes i a la part final és possible canviar de direcció i posar-nos drets just per veure com no es pot avançar més.

 


 
CROQUIS CAVITAT
 
 
 
croquis cova torta medium
 

 
CODI CAVITAT
Conca de la Vall d'Horta 09 / 46 (provisional)
 

 
ENLLAÇOS
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
{audio autostart}giacchino.mp3{/audio}

Els comentaris han estat suspesos temporalment.