Estrella, cova

estrella cova mediumUNA ESTRELLA DE CINC PUNTES


INTRODUCCIÓ
 
Tot i que es tracta d'una foradada en tota regla, l'encertat topònim d'Estrella ja fou donat per un anònim excursionista que hi deixà un rètol de fusta allà pels volts dels anys cinquanta, tal com ens va explicar en Vicenç Boixader, antic masover de la Mata i coneixedor de l'existència de aquesta cova i també, per proximitat, de la Foradada del Morral del Llop. De rètol, no en vam veure cap, i sí en canvi la resta d'un paquet de cigarretes d'una coneguda marca, que també a posteriori, vam saber que era la targeta de visita de l'excursionista Miquel Garcia, incansable trescador d'aquests rodals.

 

 


 

 
SITUACIÓ
 
Partint de l'aparcament dels xiprers, cal agafar la pista que aviat es converteix en camí empedrat i que en arribar al capdamunt  d'una carbonera amb trencalls, planeja cap a la nostra dreta, com si anéssim al coll de Garganta.  Passat un minut travessarem un torrent i una carbonera i deixarem un trencall que baixa a la nostra dreta ( és una drecera ).Tot seguit travessarem un torrent-carbonera i creuarem un rocater des del qual és ben visible la carena que fa partió entre els torrents del Gat Mesquer i el torrent del Forn de l'Hort. Entrem novament dins d'un alzinar, i passats uns quatre minuts, abandonarem el camí per enfilar-nos per la banda esquerra, a trobar la base del cingle i una canaleta amb fort pendent. Ens ajudarà en la tasca una vella soca al capdamunt de la canal ( qualsevol dia però, la soca rodarà avall ). A l'esquerra s'obre allargassada, la Foradada del Morral del Llop, a la dreta, la cova Estrella. Aquestes coves es troben a la mateixa cinglera que la cova del Centenari i l'Esllavissada.
 


DESCRIPCIÓ
 
La cova, ampla d'entrada, té ben guanyat el topònim d'estrella, donat que és la fesomia que té en secció. Anant a peu dret recorrerem una sola galeria d'uns 18 metres, fins a l'altra boca, més menuda i abocada a una altra canal més bruta que la que hem pujat. Són de destacar les colades estalagmítiques que cobreixen parets i sostres, així com una munió de crostes i restes de calcita damunt el sòl de la cavitat, llaurat per galeries excavades per petits rossegadors (i últimament, per algun de més gran...).
 

 
CROQUIS
 
croquis cova estrella 640x480
 

 
CODI CAVITAT
 
Conca de Les Arenes, l'Obac 01 / 007
 

 
 
ENLLAÇOS
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
{audio autostart}giacchino.mp3{/audio}

 

 

Els comentaris han estat suspesos temporalment.