Sant Esteve, cova de
LOCALITZADA PER LA SORTIDA DE ST. ESTEVE
INTRODUCCIÓ
Aquesta cavitat fou descoberta el 21-12-2002 a dos quarts de dues, mentre s’estava confeccionant l’itinerari de la tradicional sortida de Sant Esteve que organitza cada any la SIS del CET. El trajecte havia de recórrer les cavitats descobertes al nord del Montcau el 1999. Quan s’estava en la part més embardissada, a la cova del Torrent de la Guineu, es va parar esment en unes bardisses que hi havia a poc més de tres metres de la cavitat. En aquell moment es va descobrir, amb tres anys de diferència, que hi havia una altra cova que era a tocar de l’anterior i, a més, era la de major recorregut de totes les de la sortida, de forma que es va poder incloure, en veritable primícia d’última hora, per la travessa del 26-12-2002.
El nom es va escollir pels motius següents: 1. Perquè va ser descoberta durant el treball de preparació de la sortida de Sant Esteve, cinc dies abans de l’efemèride 2. Perquè la cova es va trobar rera una espessa bardissa, i recordem que el patró de les Embardissades és Sant Esteve 3. Després de les coves de la Font de la Guineu, Torrent de la Guineu, de la Guilla, s’havia exhaurit la toponímia oficial del lloc. 4. La T d’EsTeve s’escau com anell al dit amb la topografia en planta de la cova, que té aquesta forma. 5. Perquè sí. i 6. ...
SITUACIÓ
A escassos tres metres a l'est de la cova del Torrent de la Guineu.
DESCRIPCIÓ
La cova presenta una planta en forma de T. L’entrada ens permet avançar a peu uns cinc metres. Els quatre restants hem de progressar agenollats fins a trobar els dos brancals de la T, que amb més de tres metres cadascun, es fan aviat impracticables. Són de destacar algunes arrels gruixudes d’arbres a la galeria principal, així com nombroses restes de descalcificació al terra. També hi són abundants l’espècie d’aràcnids Meta bourneti pul.lulant per les parets ben concrecionades. Va semblar que la cova hauria pogut ésser sepulcre a la prehistòria, doncs s’havia trobat el què semblava una petita destral de pedra polida rebaixada per una de les cares ( amidava 12cm X 5cm ) i per l´altra amb carbonat càlcic adherit, i també una peça molt concrecionada amb aspecte de os humà llarg. Aquestes possibilitats foren definitivament descartades pel responsable territorial que les examinà tot i que, encara avui, la cova continua constant com a jaciment arqueològic al catàleg del Servei. La totalitat de la cova suma 16 metres de recorregut.
CROQUIS
CODI CAVITAT
Conca de Talamanca 08 / 010
ENLLAÇOS
{audio autostart}giacchino.mp3{/audio}